Τι να περιμένετε όταν το μωρό σας ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή

Η στιγμή που το μωρό σας αρχίζει να τρώει στερεά τροφή είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξή του.

Τι να περιμένετε όταν το μωρό σας ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή

Ίσως να έχετε κουραστεί από όλα τον θηλασμό ή το μπιμπερό και ανυπομονείτε να δώστε στο μωρό σας στερεά τροφή. Ή ίσως περιμένετε με μεγάλη ανυπομονησία το πώς θα φανεί στο μωρό σας η… μαγειρική σας.

Η λήψη στερεάς τροφής είναι ένα μεγάλο γεγονός, χωρίς αμφιβολία, και για εσάς αλλά και για το παιδί σας γι’ αυτό καλύτερα να είστε προετοιμασμένες για το τι μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Θα αρχίσει να κάνει…γκριμάτσες!
Μαγειρέψατε με μεγάλη φροντίδα τον πρώτο του πουρέ και περιμένετε να δείτε το μωρό σας να ενθουσιάζεται. Μην ανησυχείτε αν δείτε στο πρόσωπό του να σχηματίζεται η εντελώς αντίθετη έκφραση, δεν φταίει η μαγειρική σας! Είναι όλα τόσο καινούργια για… τη γλώσσα του μωρού σας. Επιμείνετε στις προσπάθειες, σιγά σιγά θα συνηθίσει. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταλάβετε αν ένα φαγητό του αρέσει τελικά ή όχι.

Ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε το… χάος!
Αν έχετε πάθος με την καθαριότητα να είστε προετοιμασμένες. Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικές θα είστε σίγουρα θα δημιουργηθεί ένα μικρό χάος από τροφές το πρώτο διάστημα που το μωρό σας τις δοκιμάζει και όταν αρχίσει να τρώει μόνο του. Τοποθετήστε στο δάπεδο ένα πλαστικό και συνηθίστε την ιδέα ότι θα πρέπει να καθαρίζετε μετά από κάθε γεύμα.

Θα χρειαστεί χρόνος
Θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να αρχίσει το μωρό σας να τρώει τρία γεύματα την ημέρα. Θα του πάρει χρόνο να δοκιμάσει και να συνηθίσει όλες τις νέες γεύσεις μέχρι να καταλήξει σε ποιες του αρέσουν και ποιες όχι. Δώστε του πολλές ευκαιρίες για να δοκιμάσει τις τροφές, μην μαγειρεύετε όμως μεγάλες ποσότητες στην αρχή.

moro sterea trofi 2

Λάβετε υπόψη σας τη διάθεσή του
Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα μωρά δεν έχουν την ίδια πάντα διάθεση για φαγητό. Εάν το μωρό σας είναι, για παράδειγμα, κουρασμένο δεν θα φάει με την ίδια όρεξη. Λάβετε υπόψη ότι μερικές ώρες φαγητού θα είναι ευκολότερες από άλλες και προσπαθήστε να εξακριβώσετε τη διάθεση του μωρού σας προτού δοκιμάσετε ένα νέο φαγητό μαζί του.

Θα αλλάξει η «τουαλέτα» του
Πιο στερεό φαγητό σημαίνει πιο στερεή «τουαλέτα. Τα επόμενα κόπρανα που θα δείτε στην πάνα του μωρού σας ίσως μοιάζουν με τα δικά σας.

Ο θηλασμός μπορεί να μειωθεί
Καθώς το μωρό σας συνηθίζει να έχει φαγητό στην κοιλιά του και καθώς αυξάνετε τα γεύματα, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας θα παίρνει λιγότερο γάλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνετε.

Το μωρό σας μπορεί να έχει προβλήματα στον ύπνο
Το στομάχι του μωρού σας είναι ευαίσθητο και μπορεί να αντιδράσει στα νέα τρόφιμα κάτι που μπορεί να το κάνει να ξυπνά συχνότερα τη νύχτα. Καλό είναι να αυξάνετε τις ποσότητες της στερεάς τροφής σταδιακά έτσι ώστε το μωρό σας να μην πηγαίνει στο κρεβάτι με μια κοιλιά γεμάτη από τροφή.

Ναυτία
Η τάση για ναυτία (αναγούλα) είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό στα μωρά καθώς μαθαίνουν να τρώνε στερεά τρόφιμα. Φέρνει το φαγητό προς τα εμπρός στο στόμα τους, έτσι ώστε να το μασάνε πιο αποτελεσματικά ή για να προσπαθήσουν να το καταπιούν ξανά. Ωστόσο, θα πρέπει να το παρακολουθείτε για να αποφύγετε έναν πνιγμό, κάτι που μπορεί να συμβεί αν κάτι μπλοκάρει εν μέρει ή τελείως τον αεραγωγό.

Θα τρώει όλα τα τρόφιμα γύρω στους 12 μήνες
Αν όλα πάνε καλά μπορείτε να περιμένετε από το μωρό σας να απολαύσει μια πλήρη γκάμα τροφίμων περίπου στους δώδεκα μήνες, συμπεριλαμβανομένων τριών γευμάτων την ημέρα και ενδιάμεσα σνακ. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό καθώς το μωρό σας θα μπορεί να τρώει το ίδιο φαγητό με τα άλλα μέλη της οικογένειας!

Το μωρό σας είναι μοναδικό
Θυμηθείτε ότι το μωρό σας είναι μοναδικό και ότι θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Μην ανησυχείτε για το τι κάνουν τα άλλα μωρά ή αν το μικρό σας φαίνεται να χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει το στερεό φαγητό. Ζητήστε υποστήριξη από τον γιατρό σας αν νιώσετε ότι την χρειάζεστε και απολαύσετε την εμπειρία χωρίς άγχος!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved