Μια υπερ-τροφή για τους μικρούς superheroes της καρδιάς μας

Τα αποθέματα ενέργειας των μικρών πρωταγωνιστών της ζωής μας πολλές φορές μας εκπλήσσουν. Τα παιδιά δεν είναι σχεδόν ποτέ κουρασμένα όταν πρόκειται για παιχνίδι και αθλητισμό και στα μάτια μας φαντάζουν μικροί σούπερ ήρωες... Όμως δεν είναι. Μπορεί τα επίπεδα ενέργειάς τους να είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας, όμως βασίζονται σημαντικά στη σωστή και ποιοτική διατροφή.

Μια υπερ-τροφή για τους μικρούς superheroes της καρδιάς μας

Γράφει η Χριστίνα Χρόνη

Όταν βέβαια ανοίγουμε το κεφάλαιο διατροφή προκύπτουν... σημαντικά προβλήματα. Πολλά παιδιά αρνούνται πεισματικά να καταναλώσουν τις κοινά αποδεκτές «καλές» για εκείνα τροφές. Λαχανικά όπως το μπρόκολο και όσπρια όπως οι φακές, που είναι κάτι παραπάνω απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή τους, δεν προστίθενται στο μενού ούτε καν ως ιδέα. Γνωρίζεις σχετικά γιατί πιθανόν να έχεις έρθει αντιμέτωπη με έναν μικρό superhero που δεν θέλει να φάει το φαγητό του... Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Αφενός να επιμείνεις ελπίζοντας πως θα κερδίσεις τη μάχη. Αφετέρου μπορείς να στραφείς σε κάποια υπερ-τροφή!

Η σπιρουλίνα συγκαταλέγεται στις υπερ-τροφές. Είναι ένα μικροσκοπικό φύκι το οποίο η NASA έχει χαρακτηρίσει ως τροφή του μέλλοντος. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει πρωτεΐνες (50-70%) όλα τα αμινοξέα, λιπίδια (5-7%), σάκχαρα (15-25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), χλωροφύλλη, τέσσερις διαφορετικές μοριακές μορφές β-καροτίνης και μεγάλες ποσότητες φυτοθρεπτικών, μετάλλων (σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.), ιχνοστοιχείων και βιταμινών Ε, Α, Κ.

Sdfsdf

Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου. Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σίδηρο σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο περιεκτική σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού. Παράλληλα είναι τρεις φορές πιο πλούσια σαν πηγή βιταμίνης Ε σε σύγκριση με τον σπόρο του σιτάλευρου και η βιολογική της αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) σε τέσσερις διαφορετικές μοριακές μορφές σε ένα φυσικά σχηματισμένο χημικό σύμπλεγμα, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από ότι το β-καροτένιο του μπρόκολου ή του καρότου. Είναι 25 φορές πλουσιότερη σε σχέση με τα ωμά καρότα. Αντίθετα από τη συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, το β-καροτένιο είναι μη τοξικό, ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες.

Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως η σπιρουλίνα μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος της διατροφής του δικού σου superhero. Η μάχη πάνω από το πιάτο με τα όσπρια μπορεί να γίνει μια απλή ανάμνηση και μπορείς να σταματήσεις να «σπας το κεφάλι σου» για το πώς θα μαγειρέψεις τα λαχανικά ώστε να τα φάει το παιδί σου. Η λύση βρίσκεται στη σπιρουλίνα... την υπερ-τροφή για τον -ακατάδεκτο- υπερ-ήρωα της καρδιάς σου!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved