Ποια είναι τα οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης για τα παιδιά;

Μάθετε το παιδί σας να τρώει προϊόντα ολικής άλεσης από μικρή ηλικία.

Ποια είναι τα οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης για τα παιδιά;

Τα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών, δηλαδή το ψωμί, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι και τα ζυμαρικά, έχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, το κύριο ενεργειακό καύσιμο του σώματος, και πολλά άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο.

Διακρίνονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες. Αυτές είναι:

Tα επεξεργασμένα

Φτιάχνονται από δημητριακά που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, για να αποκτήσουν το λευκό χρώμα και τη μαλακή υφή τους. Ωστόσο, κατά την επεξεργασία αυτή χάνουν ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών…

Τα ολικής άλεσης

Φτιάχνονται από ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά, στα οποία οφείλεται και το πιο σκούρο χρώμα τους, και έτσι διατηρούν όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους, όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά!

Τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Ακόμη, η περιεκτικότητα των προϊόντων ολικής άλεσης σε φυτικές ίνες προκαλεί κορεσμό για περισσότερες ώρες μετά την κατανάλωσή τους και για το λόγο αυτό, τα προϊόντα ολικής άλεσης συσχετίζονται με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης είναι πιο θρεπτικά και καλό είναι να τα καταναλώνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς μέσα στην ημέρα, σε αντικατάσταση των επεξεργασμένων! Πώς; Οι επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος ευζην, προτείνουν τους εξής τρόπους:

  • Αναζητήστε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια στο σουπερμάρκετ

Το σκούρο καφέ χρώμα τους, το οποίο οφείλεται στο ανεπεξέργαστο αλεύρι από το οποίο έχουν φτιαχτεί, θα σας βοηθήσει να τα αναγνωρίσετε. Για να είστε όμως σίγουρος/η ότι τα προϊόντα που αγοράζετε είναι ολικής άλεσης, αναζητήστε τη φράση «ολικής άλεσης» στη συσκευασία τους.

  • Φροντίστε να εντάξετε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση στα γεύματα και τα σνακ σας!

Για παράδειγμα, μπορείτε να συνοδεύσετε ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό γεύμα του παιδιού, να φτιάξετε ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή να απολαύσετε οικογενειακώς την αγαπημένη σας μακαρονάδα με ζυμαρικά ολικής άλεσης. Για σνακ, μπορείτε πάντα να επιλέξετε για το παιδί σας μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.

  • Φτιάξτε νόστιμες και θρεπτικές συνταγές ολικής άλεσης στο σπίτι

Γιατί να αγοράζετε έτοιμα προϊόντα ολικής άλεσης όταν μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας; Πειραματιστείτε στην κουζίνα με τους γονείς ή τους φίλους σας και φτιάξτε μπισκότα, κουλουράκια, κέικ, κρέπες, τυροπιτάκια, την αγαπημένη σας σπιτική πίτσα και πολλές ακόμα γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, χρησιμοποιώντας τη ζύμη που θα πλάσετε με αλεύρι ολικής άλεσης.

Photo: RateMDs.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved