Διατροφή την περίοδο νηστείας: νόστιμες και θρεπτικές ιδέες για όλη την οικογένεια

Η νηστεία και η αποχή από συγκεκριμένες τροφές, είτε μόνιμα είτε για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, αποτελεί χαρακτηριστικό πολλών θρησκειών.

Διατροφή την περίοδο νηστείας: νόστιμες και θρεπτικές ιδέες για  όλη την οικογένεια

Η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση συνιστά 180-200 ημέρες νηστείας ετησίως με τη Μ. Σαρακοστή να αποτελεί μία μεγάλη περίοδος νηστείας.
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδα η ερώτηση «Τι να μαγειρέψω σήμερα;», έρχεται συχνά στο μυαλό των γονέων . . . κι όμως υπάρχουν έξυπνες λύσεις και κυρίως νόστιμες, με γεύματα και διατροφικούς συνδυασμούς με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία.

Ένα από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά στο στάδιο της ανάπτυξης είναι οι πρωτεΐνες και ιδιαίτερα οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που παίρνουμε από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Την περίοδο νηστείας τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι, οι γαρίδες τα καλαμαράκια, αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Οπότε, ευκαιρία λοιπόν να την αξιοποιήσουμε! Κάνουμε έξυπνους συνδυασμούς ώστε να γίνουν πιο αποδεκτά από τα παιδιά. Για παράδειγμα, φτιάχνουμε μία νόστιμη γαριδομακαρονάδα με ψιλοκομμένη ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά, στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μακαρόνια ή άλλα ζυμαρικά (πχ. κριθαράκι) ολικής άλεσης.

nistia paidiou 1

Τα όσπρια αποτελούν μία εξίσου θρεπτική λύση τις ημέρες της νηστείας και μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης αλλά και σιδήρου! Σε συνδυασμό με δημητριακά, όπως το ψωμί ολικής άλεσης ή το καστανό ρύζι, αλλά και λαχανικά δίνουν ένα νόστιμο και δυναμωτικό γεύμα το οποίο παρέχει πρωτεΐνες αλλά και φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Καθώς είναι ένα «δύσκολο» τρόφιμο για τα περισσότερα παιδιά, προσπαθούμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε ρεβίθια στη γάστρα και να προσθέσουμε κυβάκια από λαχανικά που αρέσουν στα παιδιά, όπως τα πράσινα κολοκυθάκια, το καρότο αλλά και πολύχρωμες πιπεριές για ένα πλούσιο σε βιταμίνες γεύμα. Μία έξυπνη λύση για ένα παιδί είναι και ένα burger οσπρίων με ψωμάκια ολικής άλεσης και ψιλοκομμένη ντομάτα .

Η περίοδος της νηστείας είναι ακόμη μία καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε πιάτα με κεντρικό θέμα τα λαχανικά. Ειδικά τις ημέρες που απέχουμε και από το ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε μία πολύχρωμη σούπα με λαχανικά που αρέσουν στα παιδιά όπως κολοκύθι, καρότο, πιπεριές και φρέσκια τομάτα. Μπορούμε να προσθέσουμε και καστανό ρύζι για ένα χορταστικό γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μία ωραία ιδέα είναι να συνδυάσουμε ένα «μιλφέιγ» ψητών λαχανικών με λαχανικά, όπως κολοκύθι, μελιτζάνα, καρότο, αρακά, μανιτάρια με χταπόδι ψητό ή βραστό. Και για τις ημέρες που το ελαιόλαδο συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή μας , τι καλύτερο από το να φτιάξουμε ένα νόστιμο λαδερό φαγητό, όπως αρακά ή φασολάκια.

nistia paidiou 2

Η περίοδος της νηστείας δίνει πολλές ακόμη ιδιαίτερα θρεπτικές επιλογές όπως είναι το ταχίνι, τα αποξηραμένα φρούτα, η βρόμη, το μέλι και οι ξηροί καρποί. Τα χρησιμοποιούμε λοιπόν για να δημιουργήσουμε για τα παιδιά νόστιμα σνακ, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά για την υγεία, βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα, μαγειρεύουμε μαζί με το παιδί νηστίσιμα γλυκά από την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, όπως σιμιγδαλένιο χαλβά, αλλά και μπάρες δημητριακών, μουστοκούλουρα, σταφιδόψωμο, κέικ με καρότο ή/και παντζάρι.

Από το Ινστιτούτο Prolepsis και την ομάδα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το Πάσχα το Ινστιτούτο Prolepsis με κεντρικό σύνθημα «Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά, γίνεται; Μαθητές χωρίς πρωινό;» απευθύνει κάλεσμα με στόχο να εξασφαλισθεί μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ η σίτιση σε 421 μαθητές έξι σχολείων, που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της Αττικής, της Θράκης και της Ημαθίας. Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Για ποιους λόγους μπορεί ένα παιδί να μην τρώει το φαγητό του;

Διατροφή και παιδί: Σάντουιτς με ψητή ομελέτα λαχανικών και τυρί

Παιδί και διατροφή: Πόσα και ποια δημητριακά μπορεί να καταναλώνει την ημέρα ανά ηλικία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved