Λίπος, αλάτι και ζάχαρη: Οι σύμμαχοι που δεν φανταζόσουν ότι χρειάζεσαι στην οικογενειακή διατροφή
Πολλοί θεωρούν ότι το λίπος, το αλάτι και η ζάχαρη είναι «εχθροί» της υγείας μας. Η αλήθεια όμως είναι πιο ισορροπημένη.
Ως διαιτολόγος, συχνά συναντώ την πεποίθηση ότι το λίπος, το αλάτι και η ζάχαρη είναι απόλυτα επιβλαβή για την υγεία. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτά τα συστατικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας με ασφάλεια και όφελος για την υγεία μας.
Διατροφή του παιδιού - Ο ρόλος των γονέων
Λίπος και υγεία

Το λίπος αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, Ε, Κ), υποστηρίζοντας επίσης την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα βρέφη και τα νήπια. Το «πρόβλημα» έγκειται στο είδος και την ποσότητα κατανάλωσής του. Συνιστάται η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων με ακόρεστα, τα οποία μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τη φλεγμονή, ενώ αυξάνουν την HDL χοληστερόλη, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, βρίσκονται σε επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μαργαρίνη, λάδι καρύδας, επεξεργασμένα τρόφιμα και αρτοσκευάσματα, ενώ τα ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλα και σκουμπρί.
Υπάρχει «καλό» και «κακό» σνακ; Η αλήθεια για τα ενδιάμεσα γεύματα των παιδιών
Ζάχαρη και υγεία

Η ζάχαρη, ειδικά όταν προέρχεται από φυσικές πηγές όπως τα φρούτα, αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, εξασφαλίζοντας στον εγκέφαλο και στους μυς την ενέργεια που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία τους. Το πρόβλημα εμφανίζεται με την υπερκατανάλωση της, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, φλεγμονής και διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις κρυφές πηγές ζάχαρης, όπως δημητριακά πρωινού, εμπορική γκρανόλα, έτοιμες σάλτσες, ενεργειακά ποτά, τσίχλες και κατεψυγμένα γεύματα.
Πώς να τιθασεύσετε την αγάπη του παιδιού σας για τα γλυκά: Συμβουλές για γονείς
Αλάτι και υγεία
.jpg?t=R3_s-nVjvEG6b6NVzLeTTg)
Το αλάτι είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Όπως και με τη ζάχαρη, χρειάζεται προσοχή στις κρυφές πηγές αλατιού, όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα τυριά.
Συμπερασματικά, το λίπος, το αλάτι και η ζάχαρη δεν είναι οι «κακοί» της διατροφής. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια, τη λειτουργία του σώματος και τη γενική μας υγεία. Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία: προτίμησε ποιοτικά λίπη, μέτρο στο αλάτι και φυσικές πηγές ζάχαρης, και απόλαυσέ τα χωρίς ενοχές!
Εκτός από κοτομπουκιές: Εναλλακτικές πλούσιες σε πρωτεΐνες για επιλεκτικούς καταναλωτές
Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753