Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας είναι παχύσαρκο;

Ποια επιστημονικά εργαλεία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν το παιδί σου έχει υπερβεί το φυσιολογικό του βάρος. 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας είναι παχύσαρκο;
Bigstock

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει όχι μόνο τη σωματική, αλλά και τη συναισθηματική ευημερία του παιδιού. Πώς, όμως, μπορούμε να καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει υπερβεί το φυσιολογικό βάρος;

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιόμαστε: «Μήπως έχει πάρει λίγο παραπάνω βάρος; Μήπως είναι φυσιολογικό για την ηλικία του;» Είναι απόλυτα λογικό να έχουμε απορίες – και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βασιζόμαστε σε επιστημονικά εργαλεία και όχι μόνο στο ένστικτο ή την εμφάνιση.

Παιδική παχυσαρκία: Τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη

Επιστημονικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της παχυσαρκίας

Καταρχάς, η αξιολόγηση του βάρους ενός παιδιού δεν γίνεται μόνο με το νούμερο στη ζυγαριά. Το πρώτο βήμα είναι να ρίξουμε μια ματιά στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Εκεί, ο παιδίατρος καταγράφει τις καμπύλες ανάπτυξης – ένα πολύτιμο εργαλείο για να δούμε αν το βάρος και το ύψος του παιδιού είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια για την ηλικία και το φύλο του.

Ένα ακόμη εργαλείο είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που δείχνει αν το βάρος είναι ανάλογο με το ύψος. Εξίσου χρήσιμη είναι και η αναλογία μέσης προς ύψος, γιατί η κοιλίτσα – που συχνά τη θεωρούμε «παιδική» – μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Και επειδή το βάρος από μόνο του δεν λέει πάντα την αλήθεια, καλό είναι να εξετάζεται και το ποσοστό λίπους, ώστε να ξέρουμε αν το παιδί μας έχει περισσότερο λίπος από μυϊκή μάζα. Για ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ο παιδίατρος ή διαιτολόγος μπορεί να προτείνει βιοχημικές εξετάσεις και μέτρηση αρτηριακής πίεσης.

Μην περιμένετε να «ψηλώσει και να φύγει η κοιλιά». Η έγκαιρη διάγνωση είναι το καλύτερο δώρο υγείας που μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μας.

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας. Μην το αμελείτε – είναι θέμα αγάπης!

Τα ελληνόπουλα περνούν πολύ χρόνο στις οθόνες, δεν αθλούνται και δεν τρέφονται σωστά

Δες πώς μπορείς να καταλάβεις αν το παιδί σου είναι παχύσαρκο στο παρακάτω βίντεο:

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved