Η άσκηση στην εγκυμοσύνη μειώνει τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας στα παιδιά μεγαλώνοντας, σύμφωνα με έρευνα.

Η άσκηση στην εγκυμοσύνη μειώνει τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έδειξε ότι η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη φυσική κατάσταση του παιδιού μεγαλώνοντας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advance και πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Min Du και τον διδακτορικό του μαθητή, Seok Son.

Σύμφωνα με το τους ειδικούς, η συστηματική άσκηση κατά καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την παραγωγή του καφέ λιπώδους ιστού στο έμβρυο. Ο καφέ λιπώδης ιστός είναι γνωστός και ως φαιό λίπος έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, για αυτό λέγεται και "καλό" λίπος. Από την άλλη, ο λευκός λιπώδης ιστός είναι υπεύθυνος για την παχυσαρκία, είναι πιο δύσκολο να καεί για αυτό και είναι γνωστός ως "κακό" λίπος.

Ο καθηγητής Du και ο μαθητής του κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες ασκούνται συστηματικά στην εγκυμοσύνη, όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη αναλογία καφέ ιστού σε σχέση με το σωματικό βάρος, αλλά μπορούν να κάψουν το "κακό" λίπος πιο γρήγορα. Η άσκηση φαίνεται ότι βοήθησε στην πρόληψη της παχυσαρκίας και επιπλέον βελτίωσε την υγεία του μεταβολισμού των παιδιών.

Μέχρι τώρα οι επιπτώσεις που έχει η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη του εμβρύου, είχαν εξεταστεί μόνο σε παχύσαρκες μητέρες.

"Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι στις υπέρβαρες γυναίκες, η άσκηση στην εγκυμοσύνη μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την παχυσαρκία" δήλωσε ο Du. "Αυτή όμως η μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη αφορούν και τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες είναι σε καλή φυσική κατάσταση".

Κι ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται , οι ερευνητές ελπίζουν τα παραπάνω ευρήματα να ενθαρρύνουν τις μέλλουσες μαμάδες να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

"Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του νεογέννητου" δήλωσε ο Son.

Πηγή: neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved