Παιδική παχυσαρκία: Πώς να βοηθήσετε το παχύσαρκο παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας:  Η παιδική αλλά και εφηβική παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Παιδική παχυσαρκία: Πώς να βοηθήσετε το παχύσαρκο παιδί
Κοριτσάκι τρώει πίτσα. Bigstock

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα είναι μεγάλοι.

Τι προκαλεί την παιδική παχυσαρκία

Το παιδί χρειάζεται ένα ορισμένο ποσό θερμίδων καθημερινά. Όταν όμως προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται, το σώμα του τις αποθηκεύει ως λίπος.

Σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας παίζει τόσο η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών όσο και η έλλειψη άσκησης.

Οι περισσότερες οικογένειες καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Ταυτόχρονα, πολλά παιδιά περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και περισσότερο μπροστά σε μια οθόνη ή στον καναπέ με το κινητό.

paidiki-paxisarkia.jpg

Aγοράκι παχύσαρκο τρώει μπέργκερ (bigstock)

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αν είναι παχύσαρκο

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να επικεντρωθείτε στην υγεία του και όχι στο βάρος του. Τα συναισθήματά του συχνά βασίζονται στον τρόπο που εσείς του συμπεριφέρεστε και του μιλάτε. Αποφύγετε την σκληρή κριτική ή σχόλια του τύπου « έχεις παχύνει, δεν βλέπεις πώς είσαι;».

  • Αλλάξτε σταδιακά τη σωματική δραστηριότητα και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας.
  • Συγκεκριμένα, επιδιώξτε να έχει τουλάχιστον μία ώρα τακτικής σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα δίνοντας εσείς πρώτοι το παράδειγμα.Προγραμματίστε οικογενειακές δραστηριότητες όπως πεζοπορία στη φύση, ποδηλασία, περπάτημα καθημερινό για περίπου μισή ώρα. Γενικά επιλέξτε δραστηριότητες που δεν θα κουράσουν το παιδί ώστε να εγκαταλείψει την άσκηση.
  • Κάντε μια προσπάθεια να μειώσετε το χρόνο που αφιερώνει το παιδί σας στο διαδίκτυο.
  • Αποφύγετε τα σνακ και το γρήγορο φαγητό. Αν το παιδί έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά είναι λογικό να μην επιλέξει φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ημέρες όπου το παιδί θα μπορεί να απολαμβάνει ορισμένες λιχουδιές.

Μερίδες

Επειδή η τάση τείνει να αυξάνει τις μερίδες που καταναλώνουν τα παιδιά, ακόμη και ένα μικρότερο μέγεθος πιάτου θα βοηθήσει στον περιορισμό των ποσοτήτων που καταναλώνει το παιδί.

paidiki-paxisarkia.jpg

Νήπιο τρώει ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα ((bigstock)

Το φαγητό δεν είναι τιμωρία ή έπαινος

Οι περισσότεροι γονείς για να δελεάσουν το παιδί τους να κάνει κάτι, του τάζουν ένα γλυκό ή το τιμωρούν στερώντας του μια αγαπημένη λιχουδιά. Και στις δύο περιπτώσεις η τακτική είναι λανθασμένη καθώς το φαγητό δεν πρέπει να αποτελεί μέλος μιας τιμωρίας ή μιας επιβράβευσης.

Και να θυμάστε το πιο σημαντικό: η λογική θα πάρει ύψος το παιδί και θα χάσει τα κιλά κάθε άλλο παρά θα πρέπει να σας καθησυχάζει. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να σας καθοδηγήσει έγκαιρα τι πρέπει να κάνετε ώστε το παιδί σας να μην είναι ή να μη γίνει παχύσαρκο.

Με πληροφορίες από το my.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved