Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για κολατσιό στο σχολείο. 

Bigstock

Υγιεινές και εύκολες συνταγές για το κολατσιό των παιδιών.

Το κολατσιό είναι το γεύμα ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό. Κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, τους δίνει ενέργεια κι εάν είναι υγιεινό και σπιτικό, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.

Όπως κάθε εβδομάδα και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό των παιδιών όλη την εβδομάδα. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν ήδη ξεκινήσει τις εξετάσεις. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν δύο εβδομάδες μαθημάτων ακόμα πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ιδού, λοιπόν, τι μπορείτε να τους φτιάξετε.

Δευτέρα

Μπάρες γιαουρτιού με μύρτιλα και αμύγδαλα

Υλικά:

  • 450 γραμμάρια γραμμάρια γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2/4 του φλιτζανιού μύρτιλα φρέσκα ή κατεψυγμένα (110 γραμμάρια)
  • 2/4 του φλιτζανιού μύρτιλα φρέσκα ή κατεψυγμένα (110 γραμμάρια)

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα τετράγωνο ταψί 20 x 20 εκατοστά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, το μέλι, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας.

Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί απλώστε το στο ταψί.

Προσθέστε από πάνω τα μύρτιλα και αμύγδαλα. Βάλτε τις μπάρες στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερεις ώρες.

Τρίτη

Μπισκότα φυστικοβούτυρου με τρία υλικά

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο απαλό χωρίς ζάχαρη
  • ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο τους 180 βαθμούς

Σε ένα μπολ βάλτε το φυστικοβούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό. Ανακατέψτε με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα ταψί στρώστε αντικολλητικό χαρτί και με ένα μεγάλο κουτάλι σχηματίστε τα μπισκότα σας στο ταψί.

Ψήστε για 10 με 12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 2 με 3 λεπτά πριν δοκιμάσετε.

Τετάρτη

Muffins τυριού

Υλικά:

  • 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή φέτα σπασμένη σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κομμένο κολοκύθι, μυρωδικά ή αλλαντικά.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το τυρί.

Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αυγό, το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά.

Μοιράστε το μείγμα σε 12 θήκες για muffin γεμίζοντάς τις κατά 1/3.

Ψήστε για 10-12 λεπτά.

Πέμπτη

Κέικ με μήλο και καρότο

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 4 αυγά
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
  • 1 φλ του καφέ γάλα
  • 1 κ γλ κανέλα
  • 2 μήλα κομμένα σε κύβους
  • 2 καρότα τριμμένα για την επάλειψη
  • 200 γρ κρέμα τυριού
  • 2 κ σ ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1/2 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 1 κ σ καστανή ζάχαρη
  • 1 κ γλ κανέλα

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και αφήστε το στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και προσθέστε το καλαμποκέλαιο, το γάλα, την κανέλα και στο τέλος το αλεύρι με το baking.

Σταματήστε το μίξερ και προθέστε τα μήλα και τα καρότα τα οποία ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ.

Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά το ταψάκι ή την φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.

Στο μεταξύ ετοιμάστε την επικάλυψη ανακατεύοντας καλά την κρέμα τυριού με την ζάχαρη άχνη.

Ετοιμάστε και την γαρνιτούρα σοτάροντας τα κυβάκια του μήλου στο βούτυρο και πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

Στρώστε την επικάλυψη στο κέικ το οποίο έχω ξεφορμάρει κι έχει κρυώσει καλά και γαρνίρω με τα καραμελωμένα μήλα.

Μία συνταγή από τη mamatsita.

Παρασκευή

Σπιτική κοτόπιτα

Υλικά:

  • κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα περαστά στον τρίφτη
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
  • 4 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 αβγά
  • 300 γρ τυρί φέτα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό
  • 2 πακέτα φύλλο πίτας χωριάτικο (αν μπορείτε ανοίξτε μόνοι σας τα φύλλα)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράστε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, τα σκόρδα και αλατοπιπερώστε!Αφού βράσει αφαιρέστε τις πέτσες, ξεψαχνίστε το και κόψτε το ψαχνό σε κομμάτια.

Τσιγαρίστε τα πράσα με αλάτι και πιπέρι σε λίγο λάδι και μόλις τα κατεβάσετε από τη φωτιά ρίξτε τον άνηθο, το μαϊντανό. Αφήστε να κρυώσει λίγο και ρίξτε μέσα το κοτόπουλο, το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τρία φύλλα από κάτω αλειμμένα με λάδι. Βάλτε γέμιση και καλύψτε με άλλο φύλλο από πάνω. Ξανά βάλτε γέμιση και ξανά καλύψτε με φύλλο. Αυτό θα το κάνετε 5 φορές.

Αφού ρίξετε και την τελευταία γέμιση θα καλύψετε με 3 φύλλα από πάνω και λαδώστε τα καλά. Χαράξτε σε κομμάτια και ψήστε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved