Γράμμα στην κόρη μου πριν τις πρώτες της εξετάσεις στο γυμνάσιο

Αν τα παιδιά σας γράφουν για πρώτη φορά εξετάσεις, τότε αρπάξτε ένα κουτί χαρτομάντηλα και διαβάστε το γράμμα.

Γράμμα στην κόρη μου πριν τις πρώτες της εξετάσεις στο γυμνάσιο

Εξετάσεις Α γυμνασίου

Bigstock

Νικολίνο μου,

Αυτές είναι οι πρώτες σου γραπτές εξετάσεις. Ξέρω ότι είσαι νευρική, έχεις αγχωθεί, αλλά το 'χεις. «Πάρτους τα σώβρακα» 😂😂😂 όπως συνηθίζω να σου λέω. Σοβαρά τώρα όμως, έχεις κοπιάσει όλη τη χρονιά, έχεις μελετήσει, έχεις διαβάσει αμέτρητες ώρες και ξέρω ότι είσαι έτοιμη για αυτό.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, τη φοβόμουν αυτή τη στιγμή από τη μέρα που γεννήθηκες. Πώς πέρασαν αυτά τα 13 χρόνια. Σαν χθες θυμάμαι την πρώτη μέρα που σε πήγα στον βρεφονηπιακό. Ένα τόσο δα μικρό πλασματάκι, με μια τσαντούλα μεγαλύτερη από το μπόι του.

Αργότερα με τα κατορθώματά σου -και είναι τόσα πολλά Θεέ μου- με έκανες να δακρύσω από χαρά και περηφάνια. Είδα ένα αστέρι να λάμπει επάνω από το κεφάλι σου. Ποτέ δεν αμφέβαλα ούτε για μια στιγμή ότι μεγαλώνοντας θα πετύχαινες ο,τι έβαζες στόχο για να είμαι ακριβής. «Σκυλί του πολέμου», «Κομάντο», «Στρατιώτη», είμαι μόνο μερικά από τα ουσιαστικά που χρησιμοποίησαν για να σε περιγράψουν οι δάσκαλοι, καθηγητές και γυμναστές που είχες όλα αυτά τα χρόνια.

Από μικρή, η τελειότητα ήταν εκείνο που σε χαρακτήριζε και αναζητούσες. Στην πρώτη δημοτικού έσκιζες τη ζωγραφιά που δεν σου άρεσε και έσβηνες μια ολόκληρη σειρά με γραμματάκια που με κόπο είχες γράψει, γιατί δεν τα είχες κάνει έτσι όπως ήθελες. Τι και αν σου έλεγα, «Μωρό μου είναι τέλεια». Εσύ έκανες και κάνεις του κεφαλιού σου.

Ένιωσα την ανάγκη να σου γράψω ένα γράμμα γιατί βλέπω ότι η προετοιμασία για όλα αυτά τα τεστ που έχεις να γράψεις αυτές τις μέρες τείνει να παίρνει όλα τα λαμπρά χρώματα της εκπαίδευσης και να τα λασπώνει στο θαμπό γκρι και μαύρο των ερωτήσεων, των βιβλίων και των φωτοτυπιών.

Αυτή τη χρονιά έκανες πολλά καινούρια πράγματα. Δούλεψες στο power point, ετοίμασες δύσκολα project, εξέλιξες το ταλέντο σου στη ζωγραφική, κράτησες πολύχρωμες σημειώσεις που σε βοήθησαν στο καθημερινό σου διάβασμα, έλυσες πολλές πολλές ασκήσεις μαθηματικών και γεωμετρίας, οι παράλληλες (στα μαθηματικά) έγιναν οι καλύτερες φίλες σου #not. Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί στο δωμάτιό σου, δούλεψες με τους φίλους σου, ετοιμάσατε στο πάτωμα μεταξύ cupcake, ποπ κορν, χυμών και ενός halloween party, ομαδικά projects. Έζησες την πρώτη σου κατάληψη και ας μην ήσουν μέσα στους καταληψίες. Και μόνο που έζησες αυτή την εμπειρία ήταν αρκετό. Όλα αυτά τα μαθήματα δεν καταγράφονται και δεν λαμβάνονται υπόψη στην τελική βαθμολογία. Πρόκειται για αυθεντικές εμπειρίες που οι καθηγητές σε βοήθησαν να έχεις μέσα από δημιουργικές εργασίες και είναι εκείνες που θα θυμάσαι στο τέλος.

Αυτό λοιπόν που θέλω να θυμάσαι καθώς προετοιμάζεσαι για αυτές τις πρώτες σου εξετάσεις είναι ότι...

Η βαθμολογία στο τεστ μπορεί να περιγράφει πώς τα πήγες εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά δεν αντικατοπτρίζει το τι στην πραγματικότητα έμαθες μέσα σε ένα χρόνο. Ένας βαθμός δεν μπορεί να δείξει το πόσο κόπιασες και πόσο αγάπησες ή μίσησες ένα βιβλίο. Μην αφήσεις μια άσχημη στιγμή να σε ρίξει ή να σε κάνει να αισθανθείς ότι δεν αξίζεις.

Αυτές οι εξετάσεις δεν θα αποκαλύψουν ποτέ το χρόνο που πέρασες διαβάζοντας ένα βιβλίο ή τη νοστιμιά των κέικ που έφτιαξες πριν μερικές μέρες. Το τεστ δεν περιγράφει πώς στάθηκες πριν χρόνια μπροστά στο γεμάτο κόσμο θέατρο της Επιδαύρου και έκανες ο,τι αγαπάς περισσότερο στη ζωή σου. Σίγουρα ένα τεστ δεν δείχνει πόσο καλή φίλη είσαι ή πόσο ξενύχτησες για να αποστηθίσεις τον κανόνα για τον ηλεκτρισμό και το βραχυκύκλωμα.

Όσον αφορά τους συμμαθητές σου, αυτά τα τεστ δεν περιγράφουν πώς μπορεί να σηκώθηκαν σήμερα το πρωί, αν έφαγαν το πρωινό τους ή αν νιώθουν αδύναμοι. Τα τεστ δεν μιλούν για την ψυχολογική πίεση που νιώθουν ή για την γκρίνια που αντιμετωπίζουν στα σπίτια τους κάθε μέρα.

Αυτά τα τεστ μπορεί να έχουν έναν βαθμό σημειωμένο, αλλά δεν μας λένε το πόσο καλά και σπουδαία παιδιά είστε όλα. Αλλά εμείς οι γονείς δεν χρειαζόμαστε ένα κομμάτι χαρτί για να μας το πει αυτό, το ξέρουμε έτσι δεν είναι;

Ο κάθε γονιός ξέρει αν διάβασε ή όχι το παιδί του. Αν προσπάθησε ή όχι.

Γι' αυτό θέλω να ξέρεις, ότι τη μέρα που θα πας να γράψεις κάποιο από αυτά τα τεστ, να κάνεις ο,τι καλύτερο μπορείς. Το έχεις! Οι καθηγητές σου θα συνεχίσουν να βάζουν χρώμα στα μαθήματα με τα χρόνια.

Να θυμάσαι: εσύ και όλοι οι φίλοι σου αξίζετε τα πιο φωτεινά ουράνια τόξα που η εκπαίδευση μπορεί να σας προσφέρει. Μην τα παρατήσετε ακόμη και αν έρθει ο βαθμός που δεν περιμένετε. Πεισμώστε και προσπαθήστε για το καλύτερο την επόμενη φορά.

Καλή επιτυχία σε εσένα και όλα τα πρωτάκια που για φέτος θα κάνουν κάτι πρωτόγνωρο και καινούριο.

Πιστεύω σε εσένα, στις γνώσεις σου, σε όλους τους κόπους και την προσπάθεια που έχεις κάνει.

Όπως και να τα πας η αγκαλιά μου και η αγάπη μου θα είναι εδώ για εσένα!

Σε αγαπώ,
Η μαμά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved