Βρεφική ανορεξία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζετε

Πότε η ανορεξία του βρέφους είναι ανησυχητική;

Βρεφική ανορεξία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζετε
Bigstock

Τα περισσότερα μωρά θα περάσουν μια περίοδο ανορεξίας. Όχι μόνο θα τρώνε λιγότερο αλλά θα αρνούνται να φάνε ακόμα και το αγαπημένο τους φαγητό.

Ωστόσο, δεν πρέπει να εξετάζετε μόνο το πόσο τρώει ένα βρέφος αλλά αν παίρνει το κατάλληλο βάρος, αν είναι δραστήριο σε καθημερινή βάση και φυσικά αν αναπτύσσεται με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης.

Τι είναι η βρεφική ανορεξία;

Η ανορεξία είναι η έλλειψη όρεξης που προκαλεί απόρριψη του φαγητού . Το μωρό αρνείται να φάει ενεργητικά ή παθητικά. Δηλαδή, μπορεί να γυρίζει το κεφάλι του μακριά όταν του προσφέρεται φαγητό, να κλαίει ή να προσπαθεί να φτύσει το φαγητό που του βάλατε στο στόμα.

Αυτή η άρνηση για φαγητό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή γύρω στην ηλικία του ενός έτους. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ένα προειδοποιητικό σημάδι που να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό.

Η ανορεξία στα βρέφη προκαλεί ανησυχία όταν η ανάπτυξη καθυστερεί ή επηρεάζεται η υγεία του. Επίσης, όταν, εκτός από την έλλειψη όρεξης, το παιδί εμφανίζει και άλλα σημάδια όπως ευερεθιστότητα ή άρνηση προς τη μητέρα.

paidi-den-troei.jpg

Γιατί εμφανίζεται η ανορεξία στα βρέφη;

Οι αιτίες αυτής της έλλειψης όρεξης είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν σωματικούς, συναισθηματικούς, μαθησιακούς και συμπεριφορικούς παράγοντες

Οργανικά αίτια

Συχνά, η έλλειψη όρεξης ενός βρέφους προκαλείται από μια υποκείμενη λοίμωξη . Αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι που εμφανίζεται ακόμη και μέρες πριν από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας. Μπορεί να εμφανιστεί, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις γρίπης ή γαστρεντερίτιδας. Συνήθως υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Μερικές φορές το πρόβλημα δεν είναι στην πραγματικότητα ότι το παιδί τρώει λιγότερο, αλλά ότι οι γονείς περιμένουν από το παιδί να φάει περισσότερο. Συμβαίνει, για παράδειγμα, αν συγκρίνετε τις μερίδες του με αυτές ενός ενήλικα και περιμένετε να είναι ίδιες. Μπορεί όμως να συμβεί και όταν η ανάπτυξη του παιδιού επιβραδύνεται. Για παράδειγμα, περίπου στους 14 με 16 μήνες, η όρεξη μειώνεται σημαντικά, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή το παιδί δεν αναπτύσσεται πλέον τόσο γρήγορα και επομένως έχει μικρότερες ενεργειακές ανάγκες.

ti-na-min-troei-ena-moro-ton-proto-xrono-6.jpg

Αναπτυξιακή πρόοδος

Εάν η βρεφική ανορεξία εμφανιστεί περίπου στην ηλικία του ενός έτους, μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού. Σε αυτή την ηλικία, το βρέφος μαθαίνει να περπατά και να κινείται, έτσι το φαγητό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στις προτεραιότητες του βρέφους. Θα ενδιαφέρονται λιγότερο για το φαγητό και μπορεί να είναι δύσκολο να το πείσετε να φάει, αλλά αυτό είναι φυσικό.

Αντιδραστική ανορεξία

Το παιδί μπορεί να αρνηθεί ορισμένα τρόφιμα ή μπορεί να το κάνει μόνο παρουσία συγκεκριμένων ατόμων. Αυτό είναι γνωστό ως αντιδραστική ανορεξία. Για παράδειγμα, συμβαίνει συχνά, μετά τον απογαλακτισμό , το βρέφος να αρνείται να φάει παρουσία της μητέρας του . Αυτό οφείλεται στην απογοήτευση που νιώθει το παιδί σε αυτό το στάδιο της αλλαγής.

Λανθασμένες διατροφικές συνήθειες

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε έγκαιρα τη συμπληρωματική σίτιση και να το κάνετε σωστά. Διαφορετικά, το βρέφος θα αρνηθεί να δοκιμάσει νέες τροφές. Επιπλέον, η στάση σας απέναντι στη διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο .

Ψυχογενής ανορεξία

Τέλος, ορισμένοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που σχετίζονται με το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να παίζουν ρόλο . Για παράδειγμα, ένα βρέφος που υποφέρει από παραμέληση, κακοποίηση ή εγκατάλειψη μπορεί να αναπτύξει βρεφική ανορεξία. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί εάν το παιδί είναι υπερπροστατευμένο, εάν οι γονείς έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή εάν υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις στο περιβάλλον.

1656120487131-362246071-paidi-den-troei-avgo-4.jpg

Πώς να καταπολεμήσετε την ανορεξία στα βρέφη

Γνωρίζοντας τα αίτια της βρεφικής ανορεξίας μπορείτε και να την αντιμετωπίσετε ανάλογα.

Μην πιέζετε το μωρό σας να φάει

Το μωρό μπορεί να μην πεινάει τη δεδομένη στιγμή ή να το ενοχλεί κάτι. Αφήστε το και δοκιμάστε να το ταΐσετε αργότερα.

Μείνετε ήρεμοι

Να θυμάστε ότι τα παιδιά αισθάνονται και επηρεάζονται από τις διαθέσεις των γονιών τους. Εάν είστε ανήσυχοι, νευρικοί ή ευερέθιστοι, αυτό θα μεταδοθεί στο μωρό σας.

Υιοθετήστε θετικές διατροφικές συνήθειες

Αποφύγετε τις οθόνες και άλλους περισπασμούς για να κάνετε το παιδί σας να φάει. Επίσης, μην κάνετε το λάθος να προσφέρετε πολλά τρόφιμα μέχρι να δεχτούν τελικά ένα.

Κάντε τα γεύματα μια ευχάριστη εμπειρία

Προσπαθήστε να προσφέρετε φαγητό με ελκυστικό τρόπο και με τη σωστή υφή και θερμοκρασία. Επίσης, αποφύγετε να επιβαρύνετε την ώρα του φαγητού με άγχος, απαιτήσεις και συγκρούσεις.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Η βρεφική ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί από φυσικά αίτια ή ενοχλήσεις που μπορεί να προκύψουν. Εάν παρατηρήσετε ότι η έλλειψη όρεξης του μωρού σας επηρεάζει την υγεία, την ανάπτυξη ή τη διάθεσή του συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας .

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved