Κολατσιό για το σχολείο: Ιδέες για μία εβδομάδα

Bigstock

Συνταγές για εύκολο, νόστιμο και κυρίως υγιεινό κολατσιό. 

Το κολατσιό στο σχολείο δίνει ενέργεια στο παιδί και το κρατάει χορτάτο μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Επίσης, ενισχύει τον μεταβολισμό του, και με τις κατάλληλες επιλογές μπορεί να είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.

Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και αυτήν την Κυριακή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Συνταγές εύκολες, νόστιμες και κυρίως υγιεινές που θα λατρέψετε εσείς και τα παιδιά.

Δευτέρα

Κέικ με μπανάνες και κακάο στο τηγάνι

Υλικά:

  • 3 μεγάλες μπανάνες
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια
  • 50 ml σπορέλαιο
  • 100 ml γάλα
  • 120 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.τ.σ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 κ.τ.γ λευκό ξίδι

Εκτέλεση συνταγής:

Καθαρίστε τις μπανάνες και κόψτε τις στη μέση. Λιώστε το βούτυρο στο αντικολλητικό τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε.

Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να καραμελώσει.
Τοποθετήστε τις μπανάνες ανάποδα και καλύψτε τον πάτο του τηγανιού. Βγάλτε από το μάτι της κουζίνας και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη, το αβγό, τη βανιλοζάχαρη και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το σπορέλαιο και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Μόλις έχετε ένα παχύρευστο μείγμα προσθέστε το γάλα, ανακατέψτε και τέλος κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο και το baking.

Ανακατέψτε καλά. συμπληρώστε το ξύδι και αφού έχετε ένα ομοιογενές μείγμα προσθέστε το στο τηγάνι με τις μπανάνες που αφήσατε στην άκρη.
Καλύψτε τις μπανάνες καλά και σκεπάστε με ένα καπάκι το τηγάνι.
Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-20 λεπτά.

Πριν το αφαιρέσετε από το μάτι της κουζίνας, βεβαιωθείτε με μια οδοντογλυφίδα ότι έχει ψηθεί καλά.Αναποδογυρίστε το κέικ και βάλτε το στο τηγάνι για 5 λεπτά ακόμη.
Αφήστε το να κρυώσει και απολαύστε το. Μπορείτε να το σερβίρετε με σιρόπι καραμέλας ή σιρόπι σοκολάτας και τριμμένα φουντούκια.

Τρίτη

Τυρόψωμο με τσένταρ

Πηγή φωτογραφιας: bellyfull.net

Υλικά:

Για το ψωμί:

  • 1 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 φλιτζάνια τσένταρ τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ¼ φλιτζάνι βούτυρο

Για το topping:

  • ¼ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι.

Προσθέστε το τσένταρ και ανακατέψτε ξανά μέχρι το τυρί να ανακατευτεί καλά με το αλεύρι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέστε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε ξανά μέχρι όλο το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Βάλτε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ αφού πρώτα την έχετε βουτυρώσει ή λαδώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 με 40 λεπτά.

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μόλις βγάλετε το τυρόψωμο από τον φούρνο, βάλτε κατευθείαν την επικάλυψη με ένα πινέλο και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν το κόψετε.

Τετάρτη

Ψωμάκια με φέτα

Υλικά για 15 ψωμάκια:

  • 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
  • 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό γάλα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
  • 1 μαγιά νωπή (1 τετραγωνάκι)
  • 1 κ.τ.σ ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι κάτι λιγότερο από κιλο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1/2 κιλό τριμμένη φέτα
  • μαργαρίνη

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη (εκτός από το αλεύρι) ανακατεύετε με έναν αβγοδαρτη μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Μετά ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε.
Αφού δημιουργήσετε μια αφράτη ζύμη, την αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει. Μόλις η ζύμη σας φουσκώσει, την κόβετε σε μπαλάκια, επάνω στα οποία θα τοποθετήσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη.

Στη συνέχεια θα ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης με τα δάχτυλα και θα απλώσετε τη μαργαρίνη, όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω. Γεμίστε με τριμμένο τυρί, ρολάρετε τη ζύμη για να την τυλίξετε και έπειτα δέστε τη κόμπο.
Περάστε από πάνω με το χτυπημένο ασπράδι, πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε και ψήστε για 5-10 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη

Στριφτή κιμαδόπιτα

Υλικά:

  • 6 φύλλα κρούστας

για τη γέμιση

  • 400 γραμμάρια κιμά
  • 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μέτριες πατάτες
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

για τη σάλτσα

  • 1 ποτήρι νερό γάλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα Αλάτι

για την επάλειψη

  • σάλτσα που θα περισσέψει
  • σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε τον κιμά. Αφού εξατμιστούν τα υγρά του προσθέστε το ξερό κρεμμύδι που θα έχετε ψιλοκόψει. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε την πατάτα που θα έχετε τρίψει πρότα σε έναν τρίφτη.

Ανακατέψτε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί και αφήστε στην άκρη τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα φτιάξτε την σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα βάλτε το κατσαρολάκι σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια κρέμα.

Πάρτε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας. Βάλτε λίγη από την κρέμα όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω, γέμιση του κιμά, ρολάρετε και τοποθετήστε στο ταψί.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τα 6 φύλλα. Τέλος περιχύστε την σάλτσα που περίσσεψε και πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Παρασκευή

Τυροπιτάκια με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά:

  • 2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια σπορέλαιο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 20 γραμμάρια baking powder
  • φέτα θρυμματισμένη
  • 1 αβγό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο γάλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το baking powder. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, φτιάξτε σε ένα δεύτερο μπολ τη γέμιση, ανακατεύοντας το γάλα, με τη φέτα, το αβγό και το ελαιόλαδο. Γεμίστε τα τυροπιτάκια σας και ψήστε τα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved