Κολατσιό για το σχολείο: Ιδέες για μία εβδομάδα

Bigstock

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Είναι το γεύμα που κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, ενισχύει τον μεταβολισμό, δίνει ενέργεια και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.

Και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι κάθε εβδομάδα να σκέφτεστε τι να φτιάξετε για κολατσιό την επομένη, και αυτήν την Παρασκευή μοιραζόμαστε μαζί σας πέντε συνταγές για την εβδομάδα που θα έρθει. Είναι εύκολες, λαχταριστές και σίγουρα θα τις λατρέψουν τα μικρά σας.

Δευτέρα

Τυροπιτάκια χωρίς φύλλο

Υλικά

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
  • 1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
  • 3 κούπες τριμμένο τυρί (συνήθως χρησιμοποιώ κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας)
  • λίγο πιπέρι
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ προσθέστε το σπορέλαιο, το γάλα, το αυγό και το πιπέρι κι ανακατέψτε. Στη συνέχεια προσθέστε το τυρί το baking και το αλεύρι. Δημιουργήστε ένα εύπλαστο ζυμαράκι, πάρτε ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και πλάστε τυροπιτάκια.

Αλείψτε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 περίπου λεπτά. Προσέξτε, μην τα παραψήσετε γιατί δεν θα γίνουν αφράτα.

Τρίτη

Halloween πίτσα

Υλικά

για τη ζύμη:

  • 250 γρ. περίπου αλεύρι για πίτσα
  • 160 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.τ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

για τη διακόσμηση:

  • σάλτσα για πίτσα
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 3-4 μαύρες ελιές
  • 3-4 πράσινες ελιές
  • τυρί μοτσαρέλα σε φέτες

Εκτέλεση συνταγής

Φτιάξτε τη ζύμη και αφήστε τη στην άκρη να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, μοιράστε τη σε 3-4 μπαλάκια (3-4 πιτσάκια θα φτιάξετε δηλαδή).

Αφού ανοίξετε τις βάσεις για πίτσα βάλτε την σάλτσα. Κόψτε σε στικς την κόκκινη πιπεριά.

Βγάλτε τα κουκούτσια από τις ελιές, κρατήστε 1-2 ολόκληρες (και από τις πράσινες και τις μαύρες) και τις υπόλοιπες κόψτε τις σε μικρά στικς. Κόψτε το τυρί σε σχήμα φαντασματάκια, τοποθετήστε το επάνω στη σάλτσα και διακοσμήστε (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία) με τις ελιές, δίνοντας σχήμα αραχνούλας.

Για τα μάτια τοποθετήστε μαύρο σουσάμι ή μικρά κομμάτια από μαύρες ελιές. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθεί η βάση της πίτσας.

Τετάρτη

Μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / American Heritage Chocolate

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
  • 3/4 φλιτζάνια καστανή στέβια
  • 3/4 φλιτζάνι λευκή στέβια
  • 2 αυγά
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια κομματάκια σοκολάτας με στέβια

Εκτέλεση συνταγής

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Πλάθουμε τα κουλουράκια. Βουτυρώνουμε το ταψί και ψήνουμε στους 350 βαθμούς κελσίου για ένα τέταρτο σε προθερμασμένο.

Πέμπτη

Μπάρες δημητριακών με χουρμάδες

Υλικά:

  • 2 κούπες χουρμάδες ψιλοκομμένους
  • 3/4 κούπας κάσιους
  • 1/4 κούπας φυστικοβούτυρο
  • 1/2 κούπα τριμμένη καρύδα
  • 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ομογενοποιήστε τα υλικά σας, αλέθοντάς τα.
Απλώστε το μείγμα σας σε ένα τετράγωνο μικρό ταψάκι, σκεπάστε το με μια ζελατίνη και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Έπειτα κόψτε με ένα μαχαιράκι τις μπάρες σας, αποθηκεύστε τις σε ένα μπολ και πάντα στο ψυγείο.

Παρασκευή

Κέικ με καρύδια και σταφίδες

Υλικά:

  • 200 γρ σταφίδες σουλτανίνα (1 φλιτζάνι + 1/3 φλιτζάνι)
  • 80 γρ καρυδόψιχα (2/3 φλ.)
  • 2 αυγά
  • 60 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη (¼ φλιτζάνι)
  • 50 ml γάλα (3 κουταλιές της σούπας + 1 κ.γ.)
  • 180 γρ αλεύρι (1 φλιτζάνι + 2 κ.σ.)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής:

Πλένετε τις σταφίδες, στραγγίζετε το νερό και τις αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα καβουρδίζετε σε αντικολλητικό ζεστό τηγάνι, χωρίς λάδι.

Σ’ ενα μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα και κοσκινίζετε το αλεύρι σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, τη μαγειρική σόδα , το χυμό λεμονιού ( με αυτή τη σειρά) και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, προσθέτετε τα καρύδια , ανακατεύετε και ρίχνετε τις σταφίδες. Συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα και απλώνετε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα στην οποία έχετε στρώσει και αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνετε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 35 λεπτά στους 180 C.

Μόλις ψηθεί το ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved