Χυμοί φρούτων: Πότε εισάγονται στη διατροφή του μωρού

Πότε μπορεί το μωρό να πιει χυμούς φρούτων και ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα ανά ηλικία;

Χυμοί φρούτων: Πότε εισάγονται στη διατροφή του μωρού

Οι χυμοί φρούτων είναι υγιεινοί, δροσιστικοί και νόστιμοι. Φτιάχνονται από φρούτα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όταν μάλιστα είναι σπιτικοί και όχι συσκευασμένοι, δεν περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα. Σημαίνει όμως αυτό ότι είναι κατάλληλοι και για βρέφη; Η απάντηση είναι όχι.

Πότε μπορεί το μωρό να πιει χυμό;

Οι χυμοί φρούτων δεν περιλαμβάνονται καθόλου στη διατροφή των μωρών μικρότερων του ενός έτους. Οι χυμοί εισάγονται στη διατροφή των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο και αυτό σε ποσότητα μόνο μέχρι 120 ml την ημέρα. Η υπολειπόμενη ποσότητα για να συμπληρωθεί η ημερήσια προτεινόμενη κατανάλωση σε φρούτα θα πρέπει να γίνεται με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και αυτό γιατί οι χυμοί υστερούν σε φυτικές ίνες.

moro xumoi froutwn 1

Είναι η κατανάλωση συσκευασμένων χυμών ασφαλής για τα μωρά;

Τα μωρά δεν θα πρέπει να πίνουν καθόλου χυμό τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Οι συσκευασμένοι χυμοί έχουν μηδαμινή θρεπτική αξία για το βρέφος και επιπλέον οι πλειοψηφία αυτών περιέχουν ζάχαρη, η υπερβολική κατανάλωση της οποία έχει συσχετιστεί με προβλήματα στα δόντια και παχυσαρκία.

Επιπλέον, τον πρώτο χρόνο το γάλα, μητρικό ή ξένο, είναι η αποκλειστική πηγή ενυδάτωσης του μωρού. Ακόμα και μετά την ηλικία του ενός έτους, ωστόσο, οι χυμοί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ενυδάτωση του μωρού ή για την καταπολέμηση της διάρροιας.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν εάν δώσετε στο μωρό χυμό πολύ νωρίς;

Οι χυμοί περιέχουν βιταμίνες, ωστόσο οι κίνδυνοι από την κατανάλωση χυμών στα παιδιά μικρότερα του ενός έτους είναι περισσότεροι από τα οφέλη. Αυτοί είναι οι εξής:

Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Οι χυμοί φρούτων δεν περιέχουν όσες φυτικές ίνες περιέχουν τα φρούτα. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα σε βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά.

Επιπλέον, η κατανάλωση χυμών μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη. Η διάρροια με τη σειρά της ενδέχεται να οδηγήσει σε αφυδάτωση η οποία είναι επικίνδυνη για τα μωρά.

Αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Οι χυμοί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ακόμα και αν δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη. Μία διατροφή πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία στην παιδική ηλικία ή και την ενήλικη ζωή.

moro pinei ximo

Αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα στα δόντια

Ο χυμός με προσθήκη ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας, πλάκας και άλλων προβλημάτων στα δόντια του παιδιού.

Φτωχή διατροφή

Η κατανάλωση χυμών ενδέχεται να μειώσει την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει το μωρό, μητρικό ή ξένο, που είναι το βασική πηγή θρεπτικών συστατικών και ενυδάτωσης.

Πόση ποσότητα χυμού κάνει να πιεί ένα μωρό ανάλογα με την ηλικία του

  • Παιδιά μικρότερα του ενός έτους: καθόλου χυμός
  • Παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών: όχι περισσότερο από 120 ml την ημέρα
  • Παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών: όχι περισσότερο από 120 – 175 ml την ημέρα

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved