FDA: Αναλαμβάνει δράση ώστε να περιορίσει τον μόλυβδο που βρίσκεται στον παιδικό χυμό

  • Ο FDA αναλαμβάνει επιτέλους δράση για να ρυθμίσει τα επίπεδα μόλυβδου που βρίσκεται στον παιδικό χυμό
  • Περιεκτικότητα σε μόλυβδο και οδηγίες για γονείς
FDA: Αναλαμβάνει δράση ώστε να περιορίσει τον μόλυβδο που βρίσκεται στον παιδικό χυμό

Πριν λίγες εβδομάδες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ένα προσχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση των επιπέδων μόλυβδου στον χυμό. Η δράση είναι μέρος του σχεδίου δράσης «Closer to Zero» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (FDA), το οποίο ανακοινώθηκε πέρυσι με στόχο τη μείωση των επιπέδων όλων των τοξικών βαρέων μετάλλων στα οποία εκτίθενται τα παιδιά μέσω της βρεφικής τροφής και των χυμών.

Έρευνες και δοκιμές έχουν δείξει ότι ο χυμός φρούτων -ειδικά το μήλο και το σταφύλι- μπορεί να περιέχει ανησυχητικά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος. Οι ομάδες υπεράσπισης και οι εκθέσεις καταναλωτών παροτρύνουν τον FDA να θέσει όρια σε αυτά τα μέταλλα στους χυμούς εδώ και πολύ καιρό.

Όπως αναφέρεται, τα επίπεδα δράσης του σχεδίου για τον μόλυβδο σε χυμό, εάν οριστικοποιηθούν, θα αντικαταστήσουν το τρέχον επίπεδο των 50 μερών ανά δισεκατομμύριο σε επίπεδα δράσης 10 μερών ανά δισεκατομμύριο για τον μόλυβδο σε χυμό μήλου μονής περιεκτικότητας και 20 μερών ανά δισεκατομμύριο ppb για τον μόλυβδο σε όλους τους άλλους τύπους χυμού μίας περιεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ανάμεικτων χυμών που περιέχουν χυμό μήλου, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η έκθεση των πιο ευάλωτων πληθυσμών μας, ιδιαίτερα των παιδιών, σε υψηλά επίπεδα τοξικών στοιχείων από τα τρόφιμα είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Επίτροπος της FDA Robert M. Califf, M.D. «Αυτή η δράση για τον περιορισμό του μόλυβδου στον χυμό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση του σχεδίου δράσης Closer to Zero του FDA, το οποίο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».

Ο FDA εκτιμά ότι ο καθορισμός ενός επιπέδου δράσης 10 μερών ανά δισεκατομμύριο ppb θα μπορούσε να μειώσει την έκθεση στον μόλυβδο από τον χυμό μήλου στα παιδιά κατά σχεδόν 46%.

xymos molivdos vrefiki diatrofi 2

Ο ευκολότερος τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους στον μόλυβδο, το αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στους χυμούς φρούτων είναι να περιορίσουν την ποσότητα που καταναλώνουν. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, συνιστά τον περιορισμό της ποσότητας χυμού που πίνουν τα παιδιά λόγω των υψηλών επιπέδων ζάχαρης. Επίσης συνιστούν τα παιδιά να λαμβάνουν τουλάχιστον το ήμισυ των αναγκών τους σε φρούτα κάθε μέρα από ολόκληρα φρούτα και όχι από χυμό. Όσον αφορά τα παιδιά κάτω των 12 μηνών, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά οι γονείς να μην δίνουν καθόλου χυμό στα μικρά πριν γίνουν ενός έτους.

πηγή: mother.ly

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved