Είναι το φυστικοβούτυρο υγιεινό για τα παιδιά;

Είναι το φυστικοβούτυρο υγιεινό για τα παιδιά;

Αγαπημένο μου φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι μια θρεπτική τροφή φιλική προς τα παιδιά, αν καταναλώνεται με μέτρο. Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν το φυστικοβούτυρο. Είναι ευέλικτο και μπορεί να συνδυαστεί με πολλά είδη τροφίμων, όπως μήλα, σέλινο, κράκερ και ψωμί. Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε λιπαρά, αλλά είναι μονοακόρεστο λίπος που θεωρείται υγιές για την καρδιά. Η κατανάλωση μερικών κουταλιών της σούπας ως μέρος ενός γεύματος ή σνακ παρέχει πρωτεΐνη, μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για τα παιδιά που μεγαλώνουν.

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Β, σιδήρου, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά. Ορισμένα φυστικοβούτυρα περιέχουν τρανς λιπαρά, επομένως ένα φυσικό φυστικοβούτυρο που δεν παρασκευάζεται με υδρογονωμένο λάδι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.

fistikoboutyro gia paidia 3

Photo by Christine Siracusa on Unsplash

Πώς θα τα αναγνωρίσετε;

Τα περισσότερα φυσικά φυστικοβούτυρα έχουν φυστικέλαιο που επιπλέει στην κορυφή. Το φυστικέλαιο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος. Φροντίστε να ανακατέψετε το λάδι στο φυστικοβούτυρο διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να το αλείψετε. Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο περιέχουν το 28% της RDA πρωτεΐνης για παιδιά κάτω των 10 ετών.

Τι είναι το RDA;

Το RDA προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Recommended Daily Allowance ή Recommended Dietary Allowance, που στα ελληνικά αποδίδονται ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) ή Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη.

Το RDA αντιστοιχεί στη μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη, η οποία είναι επαρκής για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σχεδόν του συνόλου των υγιών ατόμων μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και

Τα παιδιά λατρεύουν το φυστικοβούτυρο

Το υπέροχο με το φυστικοβούτυρο είναι ότι αρέσει στα περισσότερα παιδιά, ακόμα και στα δύσκολα παιδιά. Ξέρετε εκείνα που σπρώχνουν με το χέρι ένα πιάτο όταν δεν τους "γεμίζει" το μάτι. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία το κατατάσσει σε εκείνα τα τρόφιμα που οι γονείς μπορούν να δίνουν στα παιδιά που δεν τρώνε εύκολα φρούτα και λαχανικά. Μερικά παιδιά θα τρώνε φαγητά που δεν θα δοκίμαζαν υπό άλλες συνθήκες εάν έχουν λίγο αλειμμένο φυστικοβούτυρο επάνω. Όπως για παράδειγμα το σέλερι.

fistikoboutyro gia paidia 1

Photo by Freddy G on Unsplash

Στα παιδιά αρέσει επίσης, να βουτούν διάφορες τροφές, οπότε το φυστικοβούτυρο είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για να αντικαταστήσετε κάποια ντρέσινγκ και μερικές σάλτσες. Δοκιμάστε το σε κουλούρια, φρούτα και ακόμη και λαχανικά. Μπορείτε να το συνοδέψετε με μαρμελάδα ή μέλι ή ακόμη και λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα.

Φυστικοβούτυρο και αλλεργίες

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Pediatrics" του Αυγούστου 2005, η εμφάνιση της αλλεργίας στα φιστίκια διπλασιάστηκε στα παιδιά από το 1997 έως το 2002. Μερικοί παιδίατροι ενθαρρύνουν τους γονείς να περιμένουν μέχρι το παιδί τους να γίνει 2 ή 3 ετών πριν προσφέρουν φυστικοβούτυρο λόγω της αυξημένης εμφάνισης των αλλεργιών στα φιστίκια. Όπως και να έχει, εσείς πριν προσφέρετε οποιαδήποτε νέα τροφή στο παιδί σας θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρού σας.

πηγή: livestrong.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved