Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό  γεύμα στη διατροφή του παιδιού
  • Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών

Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής. Το κολατσιό είναι το ενδιάμεσο γεύμα από το πρωινό και το μεσημεριανό και κρατάει τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο. Επιπλέον, ενρεγοποιεί τον μεταβολισμό και ανάλογα με τις τροφές που περιλαμβάνει μπορεί να αποτελέσει πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Όπως κάθε Παρασκευή έτσι και σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο όλη την εβδομάδα.

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών

Δευτέρα

Σπιτικά κριτσίνια με τέσσερα υλικά

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι και δύο κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, τις δύο κουταλιές της σούπας νερό, την ξερή μαγιά, το αλάτι και ανακατέψτε με μία ξύλινα κουτάλα ή σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο νερό και ανακατέψτε ξανά. Εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή και τα υλικά δεν ομογενοποιούνται σωστά, προσθέστε λίγο νερό ακόμα.

Ζυμώστε καλά με τα χέρια για 8 με 10 λεπτά. Κάντε τη ζύμη μία μπάλα και βάλτε την ξανά στο μπολ. Σκεπάστε το με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μίαμιση ώρα σε θερμό περιβάλλον.

Έπειτά δημιουργήστε με τη ζύμη έν χοντρό καρβέλι και κόψτε το σε περίπου 20 ισόποσσα κομμάτια. Το κάθε ένα από αυτά θα το ανοίξετε με τα χέρια ώστε να γίνει το κριτσίνι. Βάλτα τα κριτίσινια στο ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε από πάνω, είτε αυτό είναι τυρί, είτε σουσάμι, είτε παπαρουνόσπορο. Αλλείψτε με λίγο λιωμένο βούτυρο για γεύση και χρώμα.

Ψήστε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τρίτη

Τυροπιτάκια χωρίς φύλλο

Υλικά:

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
  • 1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
  • 3 κούπες τριμμένο τυρί (συνήθως χρησιμοποιώ κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας)
  • λίγο πιπέρι
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπολ προσθέστε το σπορέλαιο, το γάλα, το αυγό και το πιπέρι κι ανακατέψτε. Στη συνέχεια προσθέστε το τυρί, το baking και το αλεύρι.

Δημιουργήστε ένα εύπλαστο ζυμαράκι, πάρτε ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και πλάστε τυροπιτάκια. Αλείψτε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 περίπου λεπτά.

Μία συνταγή από την mamatsita.

Τετάρτη

Λουκανοπιτάκια με σπιτική ζύμη

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι γάλα (250ml)
  • 1 αυγό (65 γρ.)
  • 3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (437g)
  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη (50 γρ.)
  • 2 και ¼ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά (6-7 γρ.)
  • 1 κουταλάκι αλάτι (5 γρ.)
  • 4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)

Για τη γέμιση

  • 16 λουκάνικα
  • 1 αυγό + 2 κουταλιές γάλα χτυπημένο
  • 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



Πέμπτη

Muffin βρόμης με σάλτσα μήλου

Πηγή φωτογραφίας: muddypuddles.com

Υλικά:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου (χωρίς ζάχαρη)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμένες σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • ¼ κουτ. αλάτι
  • ¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 4 κ.σ. λάδι καρύδας (βούτυρο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, το αυγό, το βούτυρο, τη βρόμη, τη σάλτσα μήλου και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα άλλο, αναμειγνύετε την κανέλα, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και το αλάτι.

Στο κέντρο των ξηρών υλικών κάνετε μια τρύπα και ρίχνετε το υγρό μείγμα. Ανακατεύετε καλά μέχρι αναμειχθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια μοιράζετε το μείγμα στη φόρμα για muffin και ψήνετε για 15 με 20 λεπτά.

Παρασκευή

Μπάρες γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι πλήρες
  • 2 - 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Για τα toppings και τις παραλλαγές:

  • σμέουρα
  • σταγόνες σοκολάτας
  • σπόρους chia
  • φυστικοβούτυρο
  • τρούφα σοκολάτας
  • κακάο
  • μπανάνα

Εκτέλεση:

Αρχικά σε ένα ταψί βάλτε αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι και το μέλι και ανακατέψτε. Με ένα μεγάλο κουτάλι πάρτε δύο κουταλιές και απλώστε της κατά μήκος στην μικρή πλευρά του ταψιού. (βλέπετε και παρακάτω βίντεο).

Βάλτε από πάνω μερικά σμέουρα ή ό,τι άλλα φρούτα θέλετε (πχ φράουλες, μύρτιλα κ.α.) και σταγόνες σοκολάτας. Στρώστε δίπλα δύο ακόμα κουταλιές και προσθέστε από πάνω φυστικοβούτυρο και σταγόνες σοκολάτας.

Μοιράστε το γιαούρτι που έχει περισσέψει στα δύο και βάλτε στο μισό σπόρους chia. Ανακατέψτε, απλώστε δύο κουταλιές δίπλα στις άλλες μπάρες και πασπαλίστε πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας.

Στο γιαούρτι που έχει περισσέψει προσθέστε λίγο κακάο και ανακατέψτε. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι για να γίνει ακόμα πιο γλυκό. Απλώστε το μείγμα δίπλα στις άλλες μπάρες και κόψτε στο πάνω μέρος κομματάκια μπανάνας.

Βάλτε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν οι μπάρες και να γίνουν συμπαγείς. Έπειτα μπορείτε να τις κόψετε σε κομμάτια και να τις απολαύσετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved