Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Γιατί το παιδί πρέπει να τρώει το κολατσιό του;
  • Πέντε συνταγές για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Τα παιδιά επέστρεψαν στα θρανία και την καθημερινή τους ρουτίνα και όπως καθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για τα σχολικά γεύματα της επόμενης εβδομάδας.

Γιατί το παιδί πρέπει να τρώει το κολατσιό του;

Το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό είναι τα κύρια γεύματα της ημέρας, όμως εξίσου σημαντικά σε μία ισορροπημένη διατροφή είναι και τα ενδιάμεσα σνακ, ιδιαίτερα για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη και η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κρίνεται αναγκαία.

Το κολατσιό είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και κρατάει το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του και εφόσο είναι σπιτικό και περιλαμβάνει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Δευτέρα

Ενεργειακά τρουφάκια με δαμάσκηνα

energiaka troufakia 2

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Karolin Baitinger

Υλικά:

  • 170 γραμμάρια δαμάσκηνα (φρέσκα)
  • 130 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 1 κ.τ.σ λάδι καρύδας
  • 1 κ.τ.σ άγλυκο κακάο
  • τριμμένη καρύδα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Μουλιάστε τα δαμάσκηνα σε ζεστό νερό για μια ώρα, ώστε να μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε εύκολα. Έπειτα, βάλτε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και θρυμματίστε τα.

Σε ένα μπολ βάλτε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το κακάο και το λάδι καρύδας. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι ή ένα ραβδομπλέντερ το μείγμα και μόλις ομογενοποιηθεί πλάστε σε μπαλάκια.

Τέλος, τυλιξτε τα στην τριμμένη καρύδας ή πασπαλίστε τα με λίγο τριμμένο αμύγδαλο.

Τρίτη

Καροτομπουκίτσες με τρία υλικά

mpoukitses karoutou

Υλικά:

  • 2 μεσαία καρότα
  • 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά:

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

Εκτέλεση:

Βράστε τα καρότα και πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, βάλτε τον πουρέ καρότου σε ένα μπολ και προσθέστε το αλεύρι. Ψιλοκόψτε τον βασιλικό και προσθέστε τον και αυτόν μέσα.

Αλατοπιπερώστε και εάν θέλετε προσθέστε το σκόρδο και το κάρυ. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει μία ζύμη.

Πλάστε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα και κόψτε την σε κομματάκια ίσου μεγέθους. Πιέστε το κάθε κομμάτι καλά για να γίνει πιο λεπτό σε πάχος και αφήστε τα στην άκρη.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλτε ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάλτε όσα κομμάτια χωράει. Μόλις ψηθεί η μία πλευρά και ροδίσει, γυρίστε τα από την άλλη και επαναλάβετε για όλα τα κομματάκια ζύμης.

Τετάρτη

Σοκολατένιο κέικ με ταχίνι χωρίς αυγά

keik me taxini

Υλικά:

  • 1 κούπα ταχίνι με κακάο
  • 1 κούπα ζάχαρη (βάλε περισσότερη αν το θες πιο γλυκό)
  • 1 ½ κούπα χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 1 κ γλ κανέλα
  • 2 ½ – 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1/2 φακελάκι baking powder

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ προσθέστε το ταχίνι με κακάο με την ζάχαρη και χρυπήστε για δύο λεπτά περίπου ν’ αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέστε το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Συνεχίστε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα και σταματήστε το μίξερ.

Προσθέστε εναλλάξ και σιγά σιγά το αλεύρι με το baking κι ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίξτε το μείγμα του κέικ σε μια καλά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 25 με 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, να βγαίνει καθαρή.

Μόλις είναι έτοιμο αφήστε το να ξεκουραστεί για ένα πεντάλεπτο και στη συνέχεια βγάλτε το από την φόρμα και το τοποθετήστε το σε μια σχαρίτσα για να κρυώσει.

Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

Μία συνταγή από την mamatsita.

Πέμπτη

Μπισκότα βρόμης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα

vromi mpiskota suntagi eukoli

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κανονικό ή ολικής)
  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1/3 φλιτζάνι έλαιο καρύδας
  • 1/4 - 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1/4 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο



Παρασκευή

Σπιτικά κριτσίνια

spitika kritsinia

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι και δύο κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, τις δύο κουταλιές της σούπας νερό, την ξερή μαγιά, το αλάτι και ανακατέψτε με μία ξύλινα κουτάλα ή σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο νερό και ανακατέψτε ξανά. Εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή και τα υλικά δεν ομογενοποιούνται σωστά, προσθέστε λίγο νερό ακόμα.

Ζυμώστε καλά με τα χέρια για 8 με 10 λεπτά. Κάντε τη ζύμη μία μπάλα και βάλτε την ξανά στο μπολ. Σκεπάστε το με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μίαμιση ώρα σε θερμό περιβάλλον.

Έπειτά δημιουργήστε με τη ζύμη έν χοντρό καρβέλι και κόψτε το σε περίπου 20 ισόποσσα κομμάτια. Το κάθε ένα από αυτά θα το ανοίξετε με τα χέρια ώστε να γίνει το κριτσίνι. Βάλτα τα κριτίσινια στο ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε από πάνω, είτε αυτό είναι τυρί, είτε σουσάμι, είτε παπαρουνόσπορο. Αλλείψτε με λίγο λιωμένο βούτυρο για γεύση και χρώμα.

Ψήστε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved