Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Κολατσιό στο σχολείο: Γιατί είναι σημαντικό στη διατροφή των παιδιών
  • Πέντε συνταγές για υγιεινό κολατσιό
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και τα μικρά και συχνά γεύματα είναι μέρος αυτής, για αυτό και το κολατσιό στο σχολείο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το κολατσιό είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και κρατάει το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του και εφόσον είναι σπιτικό και περιλαμβάνει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Δευτέρα

Ενεργειακές μπουκίτσες με αποξηραμένα βερίκοκα και αμύγδαλα

energy balls me apoksiramenoa verikoka

Υλικά:

  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας
  • 1 κουταλιά της σούπας chia seeds
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Βάλτε τα αμύγδαλα στο multi και "χτυπήστε" τα μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια. Προσθέστε τα αποξηραμένα βερίκοκα, το αλεύρι καρύδας, τα chia seeds, τη βανίλια και την κανέλα και "χτυπήστε" όλα τα υλικά μαζί.

Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να φτιάξετε 10 energy balls και βάλτε τα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Τρίτη

Πιτσάκια με ψωμί του τοστ

pitsakia me psomi tou tost 2

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Scott Eckersley

Υλικά:

  • φέτες ψωμί του τοστ
  • σάλτσα για πίτσα
  • τριμμένο τυρί
  • αλλαντικά της επιλογής σας

Εκτέλεση:

Σε ένα ταψί βάλτε λαδόκολλα και τοποθετήστε τις φέτες ψωμιού. Βάλτε τη σάλτσα ντομάτας από πάνω, το τυρί και τα αλλαντικά ή τα λαχανικά της προτίμησής σας.

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρετε όσο είναι ζεστά.

Τετάρτη

Μπισκότα φυστικιού με τρία υλικά

mpiskota fustikiou

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι φιστίκια
  • 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



Πέμπτη

Στρούντελ μήλου

stroudel milou

Υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2-3 μήλα (όποια ποικιλία επιθυμείς)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2/4 κούπας (90 γρ.) σταφίδες
  • 1/4 κούπας (50 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο κρύο
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κ. γλ. μαρμελάδα βερίκοκο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε σε κύβους. Βάλτε τα σε ένα μπολ, ραντίστε τα με τον χυμό λεμονιού και προσθέστε εκεί τις σταφίδες και την καστανή ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο(κρύο) κομμένο σε κομματάκια, το αλεύρι και τα μπαχαρικά (κανέλα και μοσχοκάρυδο) και ανακατέψτε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.

Ανοίξτε το φύλλο της σφολιάτας πάνω στο ρηχό ταψί του φούρνου στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλείψτε στο κέντρο και κατά μήκος την μαρμελάδα βερίκοκο. Προσέξτε έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια σχετικά λεπτή λωρίδα με αρκετό περιθώριο και από τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, απλώστε πάνω από την μαρμελάδα το μείγμα με τα μήλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε λωρίδες (κι από τις δυο πλευρές του φύλλου) 2 εκ. περίπου προσέχοντας όμως να αφήσετε περίπου 1,5 εκ. απόσταση από την γέμιση.

Ξεκινώντας από την κορυφή τυλίξτε τις λωρίδες της σφολιάτας εναλλάξ (μία από την μία πλευρά και μία από την άλλη) πάνω από την γέμιση. Αλείψτε με το πινέλο την επιφάνεια του στρούντελ με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε τη σφολιάτα με λίγη καστανή ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Ψήστε σε προσθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά μέχρι η σφολιάτα να ψηθεί και να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Συνταγή από την mamatsita

Παρασκευή

Πιτάκια με τυρί και σπανάκι

spanakopitakia 2

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 1/2 κούπες φέτα τριμμένη
  • 1 σπανάκι ζεματισμένο
  • 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο πιπέρι
  • (νερό για το ζυμάρι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη φέτα, το ζεματισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με λίγο αλάτι, 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και νερό κουταλίτσα-κουταλίτσα μέχρι να φτιάξετε ένα σφιχτό ζυμάρι. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, ανοίξτε τη σε φύλλο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίστε τα με το μείγμα της φέτας. Κλείστε τα φτιάχνοντας τριγωνάκια. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι.

Ψήστε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά η κάθε πλευρά).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved