Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο - Γιατί είναι σημαντικό;
  • Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Το κολατσιό είναι ένα γεύμα που δεν πρεπει να λείπει από τη διατροφή του παιδιού. Είναι αυτό που το κρατάει χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια και διατηρεί τον μεταβολισμό του ενεργό.

Τα σπιτικά σνακ είναι βέβαια πάντα η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή για αυτό πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού, και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε υγιεινές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε για το κολατσιό των παιδιών την επόμενη εβδομάδα.

Συνταγές για κολατσιό

Δευτέρα

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

spitiks mpares dimitriakwn snak

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Towfiqu barbhuiya

Υλικά:

  • 15 κουταλιές της σούπας βρώμη
  • 6 κουταλιές της σούπας νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης
  • 8 αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα,δαμάσκηνα,παπάγια,ακτινίδιο,κλπ)
  • 2 κουταλιές της σούπας κράνμπερις αποξηραμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας (ηλιόσπορους/αμύγδαλα/φουντούκια/κολοκυθόσπορους)
  • 1 κουταλιάτ ης σούπας ινδοκάρυδο
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 20 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση:

Κόψτε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα κράνμπερις σε μικρά κομμάτια. Σπάστε σε ένα γουδί τους ξηρούς καρπούς (σε μικρά κομμάτια χωρίς να γίνουν σκόνη) και ξεχωρίστα σε ένα μπολ θρυμματίστε ελαφρά τις νιφάδες δημητριακών.

Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα τους ξηρούς καρπούς,στην συνέχεια ρίξτε τα αποξηραμένα φρούτα και την βρώμη,προσθέστε έπειτα και το ινδοκάρυδο ανακατεύοντας εως α καβουρδιστούν ελαφρά.

Ρίξτε το μέλι, ανακατέψτε μέχρι να μελώσουν ελαφρά και να ομοιγενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Αποσύρετε από την φωτιά και όσο είναι ακόμη ζεστή η κατσαρόλα προσθέστε και τα κομματάκια σοκολάτας,ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσειη σοκολάτα και τέλος ρίξτε και τα σποασμένα δημητριακά δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια σας, και πριν κρυώσει δώστε μακρόστενο σχήμα είτε βάλτε το μέσα σε καλούπι/θηκούλες σιλικόνης( που στην βάση αυτών μπορείτε να διακοσμήσετε με επιπλέον υλικά) και πιέστε καλά.

Βάλτε τις μπάρες δημητριακών στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά να δέσουν.

Τρίτη

Κέικ με μπανάνες

keik mpananaskolatsio

Υλικά:

  • 3 αβγά
  • 120 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 75 ml σπορέλαιο
  • 150 ml γάλα
  • 30 γραμμ. άγλυκο κακάο
  • 12 γραμμ. baking powder
  • 250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 μπανάνες

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.



Τετάρτη

Σπιτική κοτόπιτα

kotopita

Υλικά:

  • κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα περαστά στον τρίφτη
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
  • 4 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 αβγά
  • 300 γρ τυρί φέτα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό
  • 2 πακέτα φύλλο πίτας χωριάτικο (αν μπορείτε ανοίξτε μόνοι σας τα φύλλα)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράστε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, τα σκόρδα και αλατοπιπερώστε! Αφού βράσει αφαιρέστε τις πέτσες, ξεψαχνίστε το και κόψτε το ψαχνό σε κομμάτια.

Τσιγαρίστε τα πράσα με αλάτι και πιπέρι σε λίγο λάδι και μόλις τα κατεβάσετε από τη φωτιά ρίξτε τον άνηθο, το μαϊντανό. Αφήστε να κρυώσει λίγο και ρίξτε μέσα το κοτόπουλο, το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τρία φύλλα από κάτω αλειμμένα με λάδι. Βάλτε γέμιση και καλύψτε με άλλο φύλλο από πάνω. Ξανά βάλτε γέμιση και ξανά καλύψτε με φύλλο. Αυτό θα το κάνετε 5 φορές.

Αφού ρίξετε και την τελευταία γέμιση θα καλύψετε με 3 φύλλα από πάνω και λαδώστε τα καλά. Χαράξτε σε κομμάτια και ψήστε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

Πέμπτη

Muffins με σπανάκι

muffins me spanaki snack

Υλικά:

  • 2 αυγά
  • 150 ml γάλα
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 150 γραμ. τυρί τσένταρ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 75 γρ. φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κύβο λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι

Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.



Παρασκευή

Μπισκότα ολικής με μαρμελάδα κεράσι

mpiskota me marmelada kerasi 1

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ζέας
  • 1 αβγό
  • 50 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • μαρμελάδα κεράσι (βρείτε μια συσκευασία χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ολόκληρα κεράσια)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ βάλτε το αβγό, τη ζάχαρη, το baking powder και το λάδι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια όμορφη ζύμη.

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και με ένα ποτήρι κόψτε κύκλους. Με ένα μαχαίρι κόψτε τους κύκλους σε ημικύκλια. Αφήστε τα για 30 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό σημείο.

Ψήστε τα έπειτα για περίπου 20 λεπτά, αφήστε τα να κρυώσουν και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα κεράσι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved