Κάλιο: Πόσο σημαντικό είναι στη διατροφή του παιδιού;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο;

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας καθώς συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος και εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Παιδί και κάλιο

Είναι πολύ σπάνιο για τα παιδιά να έχουν έλλειψη καλίου. Το κάλιο χάνεται σε υδατώδη κόπρανα, έμετο και ιδρώτα. Μερικές φορές μια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια καλίου και υποκαλιαιμίας.Τα συμπτώματα της ήπιας ανεπάρκειας καλίου μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, δυσκοιλιότητα, κόπωση και αδιαθεσία. Εάν η υποκαλιαιμία γίνει μέτρια ή σοβαρή, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πολυουρία (υπερβολικά ούρα), δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή παράλυση και καρδιακές αρρυθμίες.

Συνιστώμενη πρόσληψη καλίου

Η συνιστώμενη πρόσληψη καλίου κυμαίνεται από 2.000 mg ανά ημέρα για ένα μικρό παιδί, έως 2.300 mg (κορίτσια) έως 3.000 mg (αγόρια) την ημέρα για εφήβους και 3.400 mg την ημέρα για ενήλικες.Δεν είναι απαραίτητο να μετράτε πόση ποσότητα καλίου το παιδί σας παίρνει κάθε μέρα, αρκεί να εντάξετε στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Η μπανάνα φημίζεται για την περιεκτικότητά της σε κάλιο. Μια μέτρια μπανάνα παρέχει 422 mg καλίου και 105 θερμίδες. Δεν είναι όμως η μόνη τροφή που παρέχει το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό σε αυτή τη σημαντική ποσότητα. Κάλιο έχουν επίσης και οι εξής τροφές:

  • Ψάρια, ιδιαίτερα σολομός και τόνος
  • Κοτόπουλο
  • Βοδινό κρέας
  • Ντομάτες και προϊόντα ντομάτας, όπως χυμός τομάτας, σούπα ντομάτας και σάλτσα ντομάτας
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Σταφίδες, δαμάσκηνα και άλλα αποξηραμένα φρούτα
  • Πατάτες
  • Όσπρια
  • Σπανάκι
  • Παπάγια
  • Γάλα και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως μιλκσέικ, τυρί και γιαούρτι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Χυμός πορτοκάλι
  • Μπρόκολο
  • Πορτοκάλια
  • Πεπόνια
  • Σκουός και άλλα κίτρινα λαχανικά

Πολλά εμπλουτισμένα δημητριακά (ειδικά δημητριακά πίτουρου) και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται με 100% αλεύρι ολικής αλέσεως (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι ή πλιγούρι βρώμης) είναι επίσης καλές πηγές καλίου.

Λάβετε υπόψη ότι σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το ασβέστιο και ο σίδηρος , οι ετικέτες διατροφής συνήθως δεν αναφέρουν την ποσότητα καλίου που υπάρχει στα τρόφιμα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να μάθουμε ποια τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved