Τι να κάνετε όταν το παιδί αρνείται να φάει

'Εξυπνες συμβουλές για δύσκολα στο φαγητό παιδιά.

Τι να κάνετε όταν το παιδί αρνείται να φάει

Παιδιά κλείνουν τη μύτη τους ή σφραγίζουν το στόμα στη θέα του μεσημεριανού φαγητού ζητώντας κάτι άλλο να φάνε.

Το σκηνικό αυτό είναι γνώριμο σε πολλούς γονείς και σίγουρα κάθε άλλο παρά ευχάριστο.

Η άρνηση φαγητού όμως είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια συνηθισμένη παιδική συμπεριφορά. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν οφείλεται σε κάτι σημαντικό, αλλά αντίθετα σε εντελώς φυσιολογικά πράγματα όπως:

  • προσωπική προτίμηση (δεν απολαμβάνουμε πάντα το κουνουπίδι, αν και τα οφέλη του είναι αναμφισβήτητα )
  • έλλειψη πείνας
  • απροθυμία να δοκιμάσουν κάτι νέο
  • συχνές παιδικές ασθένειες (όπως πονόλαιμος ή κοιλιακός πόνος)
  • μια κακή ημέρα (έχουμε όλοι μας)

Ωστόσο, περιστασιακά υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα. Επομένως, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί το παιδί σας δεν θέλει να φάει αλλά και με ποιους τρόπους θα το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει νέες τροφές.

Είναι όντως επιλεκτικό;

Το γεγονός ότι το παιδί δεν τρώει το φαγητό της ημέρας δεν σημαίνει πάντα ότι είναι επιλεκτικό.

Συχνά η εμμονή των παιδιών με συγκριμένα φαγητά είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Αν μπορεί να φάει κοτομπουκιές προφανώς και δεν θα επιλέξει τις φακές.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στην κατάποση ή στο μάσημα. Αν και αυτό είναι ασυνήθιστο, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το παιδί σας δεν είναι μόνο πεισματάρικο αλλά ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα που πρέπει να διερευνηθεί.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το παιδί να απολαύσει το φαγητό που έχετε μαγειρέψει χωρίς γκρίνια, κλάματα και φωνές

Περιορίστε τις περισπασμούς

Επιτρέποντας τα tablets, τα smartphones και την παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια των γευμάτων, το παιδί μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για φαγητό. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν ένας τρόπος να το κρατήσετε ήσυχο και απασχολημένο, είναι καλύτερο να περιορίσετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων περισπασμών κατά τη διάρκεια του φαγητού.

paidi diskolo sto fagito

Σερβίρετε κατάλληλες μερίδες

Ίσως το πρόβλημα δεν είναι πάντα ότι το παιδί αρνείται να φάει, αλλά ότι δεν θέλει να φάει ΟΛΟ το φαγητό που είναι στο πιάτο του. Θυμηθείτε, τα παιδιά δεν χρειάζονται την ίδια ποσότητα τροφής με τους ενήλικες. Σερβίρετε το φαγητό σε ένα πιο μικρό πιάτο ή σε κανονικό αλλά με λιγότερη ποσότητα.

Οχι φαγητό λίγο πριν τον ύπνο

Μην προγραμματίζετε τα γεύματα όταν πλησιάζει η ώρα να πάει το παιδί για ύπνο, πριν ή μετά από μια δραστηριότητα. Είτε θα φάει βιαστικά και λίγο είτε καθόλου.

Μην το πιέζετε

Ο εξαναγκασμός, η πίεση ή η φωνή σε ένα παιδί να φάει δεν βοηθά την κατάσταση. Μόλις αρχίσει να κλαίει ή να εκνευρίζεται κάθε πιθανότητα να φάει, εξανεμίζεται.

Συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία φαγητού

Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τι θα μαγειρέψετε. Ενθαρρύνετέ το να βοηθήσει στον προγραμματισμό, τις αγορές και την προετοιμασία φαγητού. Επίσης μπορεί να σερβίρει μόνο του το γεύμα της ημέρας.

Μειώστε τα σνακ

Μερικά παιδιά αρνούνται να φάνε το κυρίως γεύμα γιατί έχουν καταναλώσει πολλά σνακ. Προσπαθήστε να μην υπάρχουν πολλοί… πειρασμοί στα ντουλάπια και φροντίστε να μην τρώνε λιχουδιές όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved