Η διάκριση των χρωμάτων σε ένα νήπιο 18 μηνών

Πώς θα μάθει το νήπιο να διακρίνει τα χρώματα;

Η διάκριση των χρωμάτων σε ένα νήπιο 18 μηνών

Η διάκριση χρωμάτων είναι μια σημαντική γνωστική δραστηριότητα, στην οποία αρχίζουμε να εκπαιδεύουμε το παιδί μας από την ηλικία των 16 μηνών και πάνω, αναφέρει ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής.

Τα παιδιά μαθαίνουν τα χρώματα κάνοντας πρώτα ταύτιση το ίδιο με το ίδιο και στη συνέχεια αρχίζουν να ξεχωρίζουν, να δείχνουν και να ονομάζουν τα βασικά χρώματα.

Σε ποια ηλικία πρέπει το παιδί να το έχει κατακτήσει

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά έχουν μάθει όλα τα βασικά χρώματα, αλλά και άλλες αποχρώσεις όπως είναι το γκρι, μοβ, γαλάζιο, επισημαίνει ο ειδικός.

Συνήθως από την ηλικία των 16 μηνών ξεκινούν την εκμάθηση των χρωμάτων με δύο ή τρία βασικά χρώματα, όπως είναι το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο, και στα τρία την έχουν ολοκληρώσει.

Δραστηριότητες και παιχνίδια για την εκμάθηση των χρωμάτων

  • Πάρτε έξι χρωματιστά κουμπιά, σουβέρ, τουβλάκια, κάρτες, ανακατέψτε και γυρίστε τα ανάποδα (εάν πρόκειται για κάρτες). Ζητήστε του να σας τα γυρίσει από τη σωστή μεριά. Δημιουργήστε του το αίσθημα της έκπληξης και κάθε φορά που γυρίζει κάποιο κατονομάστε το
  • Ζητήστε του να ταυτίσει το χρώμα και να το κατηγοριοποιήσει, πχ να βάλει το κόκκινο πάνω στο άλλο κόκκινο. Επαναλάβετε αρκετές φορές τη διαδικασία
  • Συνδυάστε το χρώμα με καθημερινά αντικείμενα ή παιχνίδια του παιδιού, πχ αυτό είναι κόκκινο σαν την μπλούζα σου

Η γνώμη του ειδικού

Στην ηλικία των 16 μηνών, μπορεί το παιδί να μην έχει αρχίσει να μιλάει ακόμη, αλλά καταλαβαίνει απόλυτα και μπορεί να συνεργαστεί στις απλές αυτές δραστηριότητες εκμάθησης των χρωμάτων. Στα παιδιά που έχουν ήδη αναπτύξει το λόγο ζητάμε όχι μόνο να δείξουν το χρώμα, αλλά και να το ονομάσουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved