Το παιδί που κλέβει

Όλοι μας ίσως έχουμε πειραματιστεί να πάρουμε κάτι που δε μας ανήκει. Όσο πιο μικρός σε ηλικία είναι κάποιος, τόσο πιο έντονο είναι και το συναίσθημα.

Το παιδί που κλέβει

Ειδικά τα παιδιά είναι πολύ επιρρεπή σε τέτοιες πράξεις, όπως, για παράδειγμα, να βάλουν στην τσέπη τους ένα παιχνίδι που δεν τους ανήκει.

Πολλές φορές, μαζί με μια κλοπή υπάρχει και ένα ψέμα

Είναι γεγονός ότι, όταν ένα παιδί πάρει κάτι που δεν του ανήκει και το ρωτήσουμε που το βρήκε, θα μας πει ένα ψέμα προσπαθώντας ¨να θολώσει τα νερά¨. Για έναν ενήλικα είναι εύκολο να καταλάβει και το ψέμα και την αλήθεια. Δε χρειάζεται να γίνετε ούτε ανακριτές, ούτε ντεντέκτιβ, συμβουλεύει ο κος Μαντούδης. Αυτό που θέλουμε είναι να υπενθυμίσουμε στο παιδί τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς.

Μιλήστε στο παιδί σας

Αρκετοί γονείς δε μιλούν για την κλοπή με το παιδί τους, γιατί θεωρούν ότι είναι μικρό σε ηλικία και δεν έχει αποκτήσει ακόμα την κοινωνική συνείδηση. Σε ένα βαθμό αυτό μπορεί να είναι πραγματικό. Ωστόσο, χρειάζεται να κατακρίνουμε την πράξη και με απλά λόγια να πούμε ότι αυτό δεν είναι καλό και δεν επιτρέπεται. Το παιδί θα πρέπει από μικρή ηλικία να το γνωρίζει και να προσπαθεί να το πράττει.

Είναι σημαντικό να λέμε ξανά και ξανά ότι δεν παίρνουμε πράγματα, αντικείμενα και παιχνίδια που δε μας ανήκουν.

το παιδί που κλέβει, γιατί του το λένε οι άλλοι

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπαίνουν σε ομάδες και κάνουν συμμορίες. Κυρίως στις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, κάποιο παιδί μπορεί να κλέψει κάτι μετά από παρότρυνση κάποιου φίλου του, για να μη χαλάσει την ομάδα ή να αποκτήσει καλύτερη θέση σε αυτή. Αυτή η περίπτωση είναι πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, ωστόσο αυτό που κάνουμε είναι να ακολουθούμε τα βήματα που αναφέραμε παραπάνω, ενώ παράλληλα εξηγούμε στο παιδί μας ότι θα πρέπει να φιλτράρει τι ακριβώς του ζητούν οι φίλοι του να κάνει. Το σωστό με το λάθος δεν έχει να κάνει με τη φιλία. Αν ένας φίλος σου σου ζητά να κάνεις κάτι που γνωρίζει ότι είναι λάθος θα πρέπει να αντιστέκεσαι και να το λες. Δηλαδή να αντιστέκεται στην κακή επιρροή από τους φίλους.

Η γνώμη του ειδικού

Η κλοπή σε μικρές ηλικίες είναι κάτι που το συναντάμε συχνά. Τα παιδιά πειραματίζονται με τα όρια και με τους κανόνες συμπεριφοράς. Με τη συζήτηση θα μάθουν να κάνουν σωστές και υπεύθυνες επιλογές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved