Τι να κάνετε όταν το παιδί λέει ψέματα

Πώς μπορούν να διαχειριστούν οι γονείς ένα παιδί που λέει ψέματα;

 

Τι να κάνετε όταν το παιδί λέει ψέματα

Το παιδί λέει ψέματα για δύο λόγους: είτε για να βγει από μια δύσκολη θέση, είτε για να εντυπωσιάσει.

Όταν το παιδί βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Η πρώτη περίπτωση, που ένα παιδί λέει ψέμα, και η πιο συνηθισμένη, είναι όταν έχει γίνει κάτι άσχημο και δε θέλει να πάρει την ευθύνη της άσχημης πράξης. Για παράδειγμα, «έσπασε το βάζο, ποιος το έκανε; Δεν ξέρω, δεν το έκανα εγώ».

Όταν το παιδί θέλει να εντυπωσιάσει

Η δεύτερη περίπτωση που ένα παιδί μπορεί να πει ψέμα είναι για να εντυπωσιάσει. Γίνεται παραμυθάς, λέει ιστορίες και ψέματα για να δείξει μια άλλη κατάσταση από αυτή που υπάρχει. Μπορεί να πει ότι πήγε σε ένα λούνα παρκ και να το περιγράψει για να εντυπωσιάσει ένα φίλο του και να τον κάνει να ζηλέψει με αυτή την έξοδο.

Τα ψέματα δεν αρέσουν στους γονείς

Η πραγματικότητα είναι ότι τα ψέματα δεν αρέσουν, ανεξάρτητα από το λόγο που τα υποκίνησε. Ο γονιός θέλει να έχει με το παιδί του μια ειλικρινή σχέση. Μερικές φορές ανησυχεί μήπως μεγαλώνοντας ¨κολλήσει¨ σε αυτή την άσχημη συμπεριφορά και συνηθίσει να λέει ψέματα.

Ο δικός μας ρόλος είναι να μάθουμε στο παιδί να μας εμπιστεύεται ό,τι και αν κάνει. Να βοηθήσουμε το παιδί να έχει το θάρρος να πει την αλήθεια για ό,τι έχει συμβεί. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και το παιδί μας έχει φοβηθεί από την αυστηρότητά μας.

Τα ψέματα για εντυπωσιασμό

Τα ψέματα που λέει ένα παιδί για να εντυπωσιάσει οφείλονται σε καταπιεσμένες επιθυμίες του παιδιού. Μιλάμε με το παιδί και του εξηγούμε ότι με το να λέμε ψέματα δε φαινόμαστε καλύτεροι, αφού κάποια στιγμή το ψέμα θα αποκαλυφθεί και θα έχουμε εκτεθεί. Αν λέμε ψέματα, σε λίγο όλοι οι φίλοι μας θα το γνωρίζουν και θα ξέρουν ότι τους λέμε παραμύθια και ψεύτικες ιστορίες που δεν ευσταθούν.

Ορισμένα παιδιά λένε ψέματα για αστείο

Πραγματικά, ορισμένα παιδιά επιλέγουν να λένε ψέματα για να δημιουργήσουν μια αστεία διάθεση. Σκοπός τους δεν είναι να παραπλανήσουν, αλλά να κάνουν πλάκα. Σε κάθε περίπτωση εξηγούμε ότι τα ψέματα δεν είναι μια καλή συνήθεια.

Η γνώμη του ειδικού

Το να λέει ένα παιδί αραιά και που κάποιο ψεματάκι δεν αποτελεί πρόβλημα. Η βοήθεια του ειδικού χρειάζεται σε περίπτωση που το παιδί λέει συχνά ψέματα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα παρουσιάσει σαν αλήθεια. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε τη γνώμη του ειδικού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved