Το παιδί σας λέει ψέματα; Να γιατί...

«Δεν το έκανα εγώ», «Δεν έχουμε τίποτε για το σπίτι σήμερα…».

Το παιδί σας λέει ψέματα; Να γιατί...

Αυτές είναι μερικές φθάσεις που ακούμε το παιδί μας να ξεστομίζει κοιτώντας μας στα μάτια και νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.Πολλές φορές το παιδί θα πει ένα μικρό ψεματάκι για να ξεγλιστρήσει από μια υποχρέωση, από μια τιμωρία ή από μια ευθύνη.

Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Το παιδί δεν γνωρίζει την έννοια του ψέματος , την μαθαίνει καθώς βλέπει τους γονείς του να λένε μικροψεματάκια για να αποφύγουν διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.

"Πες τους ότι λείπω, ότι κοιμάμαι", "άστο δεν το σηκώνω τώρα" και πολλά άλλα ψεματάκια που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "λευκά".Το παιδί έτσι αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να λέει πάντα την αλήθεια και μπορεί να χρησιμοποιεί τις τακτικές των γονέων του. Μετά ο γονιός θα ανακαλύψει τα ψέματα του μικρού του παιδιού και θα απορεί από που τα έχει μάθει!

Ακόμη η τηλεόραση με τις διάφορες νεανικές σειρές μαθαίνει στα παιδιά έμμεσα να λένε ψέματα.

Τελικά και οι υποσχέσεις που δεν κρατάμε στα παιδιά μας παίρνουν το λάθος μήνυμα του ψέματος...Οι υποσχέσεις που δίνονται υπό πίεση ή όταν είμαστε κουρασμένοι και θέλουμε να αποφύγουμε την παιδική γκρίνια...

Προσοχή λοιπόν γονείς!

Είμαστε ζωντανά παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδάκια μας. Δεν θα μιμηθούν μόνο όσα θεωρούμε εμείς "σωστά στοιχεία" πάνω μας, αλλά τα πάντα στη συμπεριφορά μας. Είναι μια ασυνείδητη λειτουργία των μικρών παιδιών και δεν ελέγχεται...

Ελέγχεται όμως η δική μας συμπεριφορά έτσι δεν είναι;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved