Το πρωτάκι που δεν μπορεί να μάθει να διαβάζει, τι πρέπει να γνωρίζω; (vid)

Η ανάγνωση στην Α΄ Δημοτικού είναι ένας από τους βασικότερους στόχους που χρειάζεται να κατακτήσουν τα πρωτάκια. Τα παιδιά ξεκινούν την πρώτη επαφή με την ανάγνωση, μαθαίνοντας σταδιακά γράμματα, συλλαβές, δισύλλαβες λέξεις, τρισύλλαβες και αργότερα μικρές προτάσεις.

Το πρωτάκι που δεν μπορεί να μάθει να διαβάζει, τι πρέπει να γνωρίζω; (vid)

Πώς πρέπει να διαβάζει το παιδί κατά τη διάρκεια της Α΄ Δημοτικού;

Λίγο μετά τα Χριστούγεννα τα παιδιά είναι σε θέση να διαβάζουν με συλλαβιστικό ρυθμό βέβαια, αλλά με ταχύτητα περίπου 1 λεπτό και 15sec για ένα μικρό κείμενο 50 λέξεων και κάνοντας μόνο δύο λάθη. Προς το τέλος πια της Α' δημοτικού, τα παιδιά διαβάζουν με σχετική άνεση μεγαλύτερα κείμενα. Στο τέλος της Α΄ δημοτικού, συνήθως συλλαβίζουν μόνο όταν έχουν να διαβάσουν μια δύσκολη πολυσύλλαβη λέξη.

Τι να κάνω αν το πρωτάκι δεν μπορεί να διαβάσει;

Η δυσκολία στο συλλαβισμό και την ανάγνωση σε ένα πρωτάκι σημαίνει ότι ο νέος μαθητής δεν έχει κατακτήσει μια ή πολλές από τις προαναγνωστικές ικανότητες που εξασκούνται στο νηπιαγωγείο. Έχει αρχίσει το σχολείο, ενώ δεν είναι σωστά προετοιμασμένο για να μπορέσει να μάθει το συλλαβισμό. Η δυσκολία, μολονότι το παιδί προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να αποδώσει, ίσως υποκρύπτει κάποια σχολική ανωριμότητα. Πιθανόν να χρειαστεί να γίνει αναπτυξιακή εξέταση αν παραμένουν οι δυσκολίες στην ανάγνωση παρά την εξάσκηση.

Εάν το παιδί σας ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις καλό θα ήταν να μην αφήσετε να περάσει ο χρόνος και να επικοινωνήσετε με ένα αναπτυξιακό κέντρο.

Η γνώμη του ειδικού

Στις παραπάνω περιπτώσεις καλό είναι να μην αφήσετε ο χρόνος να πάει χαμένος. Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται, μην εφησυχάσετε λέγοντας "μικρό είναι θα μάθει", αλλά άμεσα αναζητήστε πρόγραμμα βελτίωσης της ανάγνωσης. Το παιδί δε μαθαίνει να διαβάζει από μόνο του, πρέπει κάποιος να του δείξει τον τρόπο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα αναπτυξιακό κέντρο και να κανονίσετε μια συνάντηση με κάποιον ειδικό που θα κάνει στο παιδί σας ένα τεστ σχολικής ετοιμότητας ή έναν αναπτυξιακό έλεγχο με το αναπτυξιακό check up plus.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved