Τι χρονικές έννοιες μπορώ να μάθω σε ένα νήπιο 15 μηνών;

Οι πρώτες χρονικές έννοιες «όχι τώρα», «αργότερα» στους 15 μήνες.

Τι χρονικές έννοιες μπορώ να μάθω σε ένα νήπιο 15 μηνών;

Στους 15 μήνες οι αισθήσεις του νηπίου είναι ιδιαίτερα οξείες, παρατηρεί ο ειδικός. Το παιδί ενδιαφέρεται για τα πάντα και ελάχιστα πράγματα ξεφεύγουν από την προσοχή του. Μαθαίνει εύκολα και γρήγορα. Το επόμενο τρίμηνο είναι η περίοδος της εξέλιξης της ομιλίας.
Αντί να βάζει αντικείμενα στο στόμα, τώρα τα δίνει και αρκετές φορές μοιράζεται

Η μνήμη και η συγκέντρωσή του είναι άριστες.. Μπορεί και θυμάται κάθε αντικείμενο που περιλαμβάνεται στην καθημερινή του ρουτίνα. Γνωρίζει τα στάδια της κάθε ρουτίνας, τι προηγείται και τι έπεται. Εκτός όμως από καλή μνήμη έχει και καλή συγκέντρωση προσοχής. Εστιάζει την προσοχή του σε εργασίες χωρίς να διασπάται από εξωτερικά ερεθίσματα. Μπορεί και παίζει μαζί σας παιχνίδια ρόλων και διάφορα παιχνίδια με εναλλαγή σειράς, όπως μπάλα- αυτοκινητάκια- παιδικές κατασκευές.

Μαθαίνει έννοιες και η απεριόριστη περιέργειά του σε συνδυασμό με την καλή μνήμη του το βοηθά να ταξινομεί τις πρώτες του έννοιες. Έχει πολύ καλή κατανόηση του προφορικού λόγου των ενηλίκων, παρόλο που αυτό ακόμα μπορεί να μην επικοινωνεί μαζί μας με λέξεις. Έχει όμως αναπτυχθεί η λογική του ικανότητα. Μέσα- έξω- πάνω- κάτω- γεμάτο- άδειο είναι οι πρώτες έννοιες που αν όχι πάντα τις περισσότερες φορές τις έχει κατανοήσει.

Αυτορρύθμιση

Η μνήμη του, η συγκέντρωση και οι έννοιες που έχει μάθει το βοηθούν να ρυθμίζει και τη συμπεριφορά του. Σιγά σιγά μπορεί να κατανοεί, αλλά και να αποδέχεται τη φράση «όχι τώρα», «αργότερα» ή « σε λίγο». Μπορεί ο χρόνος να είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτό, αλλά το «πριν», το «μετά» και το «τέλος» έχει αρχίσει να τα διαχωρίζει μέσα του, γεγονός που το βοηθά να ρυθμίζει και τη συμπεριφορά του.

Γιατί ένα παιδί χρειάζεται να μάθει τις χρονικές έννοιες

Μαθαίνοντας ένα νήπιο και εξασκώντας σταδιακά τις χρονικές έννοιες, μαθαίνει να ρυθμίζει την παρορμητικότητα που είναι πολύ έντονη στη βρεφική ηλικία. Μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει. Μετά το «μη» και το «όχι» που μαθαίνει στους 9-10 μήνες, τώρα μαθαίνει και το «σε λίγο» «όχι τώρα» «αργότερα». Μια καλή αρχή για ένα παιδί να μάθει την υπομονή.

Η γνώμη του ειδικού

Μαθαίνοντας το νήπιο να αρχίζει να περιμένει βάζουμε ένα σημαντικό λίθο για την καλύτερη συμπεριφορά του. Με τη συγκέντρωση προσοχής και με τη βελτιωμένη επικοινωνία το νήπιο θα αρχίσει να συνεργάζεται μαζί μας άψογα και θα έχουμε ένα μικρό άνθρωπο ανάμεσά μας, αποχαιρετώντας πια τη νηπιακή ηλικία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved