Μωρά και παιδιά με ειδικές ανάγκες

Ο όρος «ειδικές ανάγκες» χρησιμοποιείται για κάθε παιδί του οποίου η ανάπτυξη δεν ακολουθεί τον αναμενόμενο ρυθμό.

Μωρά και παιδιά με ειδικές ανάγκες

Τα μωρά με ειδικές ανάγκες έχουν διαγνωστεί με κάποιο γενετικό νευρολογικό πρόβλημα από πολύ νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της διάγνωσης που έχουν, η κινητική τους ανάπτυξη, ο λόγος και η ομιλία, η σκέψη, η μνήμη, αλλά και η συμπεριφορά τους απαιτούν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα.
Η συνειδητοποίηση ότι το μωρό μας έχει ειδικές ανάγκες είναι ένα σοκ και ένα σοβαρό πλήγμα

Είναι πολύ βαρύ και δύσκολο για ένα γονιό να δεχτεί μια τέτοια είδηση και γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμη βοήθεια από ειδικούς με συμβουλευτική και καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνει.

Η πορεία εξέλιξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες

Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Κατά τον ίδιο τρόπο, κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Βέβαια, ένα παιδί με διαγνωσμένο πρόβλημα γνωρίζουμε ότι αναπτύσσεται λίγο αργότερα από το μέσο όρο και πολύ συχνά χρειάζεται υποστήριξη από μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών. Αναπτυξιολόγος- νευρολόγος- γενετιστής από τις ιατρικές ειδικότητες και ειδικοί θεραπευτές, όπως εργοθεραπευτής- λογοθεραπευτής- ειδικός παιδαγωγός, δουλεύουν όλοι μαζί σε ομάδα για την ολοκληρωμένη πλαισίωση του περιστατικού.

Ο χρόνος, η προσοχή και η τρυφερή ενθάρρυνση θα το οδηγήσουν σε μεγάλα αναπτυξιακά επιτεύγματα.

Ακόμα και αν έχουμε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, με κάποια σοβαρή αναπηρία, ο χρόνος, η συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση και η θετική στάση μας θα το βοηθήσουν να αναπτύξει στο μέγιστο το δυναμικό του σε σχέση με το πρόβλημά του.

Το μέλλον των παιδιών με ειδικές ανάγκες

Όλοι οι άνθρωποι και περισσότερο οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν το τώρα, αλλά σκέφτονται και το μέλλον. Το μέλλον σε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες δεν είναι απαραίτητα δυσοίωνο. Σήμερα, υπάρχουν πολλά σωματεία ατόμων με ειδικές ανάγκες που προασπίζονται τα δικαιώματα των παιδιών αυτών και φροντίζουν για καλές συνθήκες διαβίωσης όταν αυτά ενηλικιωθούν.

Η γνώμη του ειδικού

Η αποχή ότι έχω ένα παιδί με ειδικές ανάγκες είναι πολύ δύσκολη. Πολλές φορές οι γονείς θα νιώθετε κουρασμένοι από τις διαφορετικές γνώμες και απόψεις των ειδικών, σαστισμένοι για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε. Μιλήστε με άλλους γονείς που έχουν περάσει τα ίδια με σας και συμμετέχετε σε ομάδες γονέων υποστήριξης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved