Το άγχος των εξετάσεων και πώς να το διαχειριστούν οι γονείς

Ποια είναι τα συναισθήματα των παιδιών πριν τις εξετάσεις.

Το άγχος των εξετάσεων και πώς να το διαχειριστούν οι γονείς

Oι μέρες των εξετάσεων πλησιάζουν κι οι μαθητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για μία πολυπόθητη θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι γονείς είναι αυτοί που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νευρικότητα των μαθητών και την ανασφάλεια τους.

Όλοι πριν από μια σημαντική εξέταση βιώνουμε άγχος. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, μόνο που εκείνα, όταν βιώνουν το άγχος, γίνονται πιο επιθετικά, πιο προσβλητικά, ειρωνικά και πολύ συχνά παραιτούνται. Πίσω από τις προσβλητικές συμπεριφορές συχνά κρύβονται άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στον υποψήφιο μαθητή τους χωρίς να μιλούν

Οι γονείς είναι αυτοί που δέχονται όλα τα πυρά, γιατί είναι αυτοί που είναι πιο κοντά στο παιδί. Το παιδί νιώθει πιο άνετα να βγάλει το θυμό του σε ένα άτομο που εμπιστεύεται κι έτσι συχνά γίνεται ο κυματοθραύστης της αγωνίας και του άγχους του υποψήφιου μαθητή.

Η ενεργητική ακρόαση σε συνδυασμό με την αποδοχή είναι η καλύτερη στάση στην αρνητικότητα των μαθητών πριν τις εξετάσεις

Ακούστε τι έχει να σας πει χωρίς να μιλάτε. Δώστε του τη δυνατότητα να βγάλει από μέσα του όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τον αποδυναμώνουν. Μην πείτε τίποτα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που ο άλλος νιώθει πίεση και μονόδρομο. Ό,τι και να πείτε θα το πάρει σα λάθος. Ό,τι και να του προτείνετε θα γυρίσει σε εσάς. Ο μαθητής θέλει να βγάλει το θυμό και κάθε απάντηση θα είναι αιτία για καυγά.

agxos exsetaseon 2

Αποφύγετε τις κρίσεις- επικρίσεις- μομφές- νουθετήσεις- απλουστεύσεις

  • Επικρίσεις στο έλεγα εγώ όλο το χρόνο ότι δε διαβάζεις όπως πρέπει
  • Κρίσεις θετικές πιστεύω σε σένα θα τα καταφέρεις
  • Κρίσεις αρνητικές τώρα είναι αργά για να έχεις άγχος
  • Απλουστεύσεις εμείς θα σε αγαπάμε όπως και να τα πας στις εξετάσεις

Πως η ενεργητική ακρόαση ανακουφίζει τους εφήβους από το άγχος των εξετάσεων

Η ενεργητική ακρόαση είναι ουσιαστικά μια δεξιότητα επικοινωνίας που στηρίζεται στην εν συναίσθηση, μπαίνω στη θέση σου και σε κατανοώ, αποδέχομαι τον τρόπο που βιώνεις τα γεγονότα και τα συναισθήματα, σέβομαι τις δυσκολίες σου, σε ακούω προσεκτικά. Στη δύσκολη περίοδο των πανελληνίων τα πολλά λόγια μπορεί να είναι αιτία καυγά.

agxos exsetaseon 1

Η γνώμη του ειδικού

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μία δύσκολη δοκιμασία τόσο για τον έφηβο, όσο και για τους γονείς του. Θα πρέπει όλοι να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή και να κατανοήσουν ότι αυτές οι εξετάσεις μπορεί να αποτελούν ένα καλό εφαλτήριο για τον επιτυχόντα, αλλά δεν καθορίζουν απόλυτα το μέλλον και την επαγγελματική εξέλιξη του. Σε περίπτωση αποτυχίας είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να παραμείνουν κοντά στο παιδί, να επαινέσουν την προσπάθειά του, να τονίσουν πως πιστεύουν στις δυνατότητές του και να το βοηθήσουν να βρει μία εναλλακτική λύση για το μέλλον του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved