Η μειωμένη αύξηση βάρους επηρεάζει την ανάπτυξη του βρέφους;

Μπορεί να επηρεαστεί η ψυχοσωματική ανάπτυξη του μωρού αν δεν παίρνει βάρος;

Η μειωμένη αύξηση βάρους επηρεάζει την ανάπτυξη του βρέφους;

Ως χαμηλό βάρος γέννησης ορίζεται το βάρος ενός βρέφους που γεννήθηκε λιγότερο από 2,500 κιλά ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης. Το χαμηλό βάρος προκαλείται είτε από πρόωρο τοκετό είτε γιατί έχει αργό προγεννητικό ρυθμό ανάπτυξης ή από τον συνδυασμό και των δύο.

Με δεδομένο ότι τις πρώτες μέρες τις ζωής τους τα μωρά χάνουν περί τα 170-340 γραμμάρια, το άγχος των γονιών για το αν το μωρό τους τρώει αρκετά είναι μεγάλο.Τα περισσότερα μωρά διπλασιάζουν το βάρος της γέννησής τους μέχρι τον πέμπτο με έκτο μήνα και το τριπλασιάζουν όταν γίνουν ενός έτους.

Ο μέσος όρος βάρους για ένα μωρό δώδεκα μηνών είναι 10,5 κιλά και ο μέσος όρος μήκους είναι 76 εκατοστά. Τα όρια του φυσιολογικού όμως δεν είναι αυστηρά.
Το φυσιολογικό βάρος για ένα μωρό που έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής μπορεί να είναι από 8,4 έως 12 κιλά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλουν στη γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος;

Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες κινδύνου για τη μητέρα που μπορεί να συμβάλουν στο χαμηλό σωματικό βάρος του μωρού είναι: η νεαρή ηλικία της μητέρας, οι πολύδυμες κυήσεις, το χαμηλό βάρος γέννησης προηγούμενων παιδιών, η κακή διατροφή, η καρδιακή νόσος ή υπέρταση, η τοξικομανία, η κατάχρηση αλκοόλ και η ανεπαρκής προγεννητική φροντίδα.

varow kai anaptici morou 2

Βάρος μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Οι αλλαγές στο βάρος του μωρού έχουν να κάνουν με την ηλικία του αλλά και με το ίδιο το μωρό. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος δεν αυξάνεται κάθε μήνα με τον ίδιο ρυθμό.
  • Σε γενικές γραμμές τα μωρά παίρνουν τους πρώτους τρεις μήνες γύρω στα 700 γραμμάρια το μήνα και τους επόμενους τρεις γύρω στα 600 γραμμάρια.
  • Στη συνέχεια και μέχρι να γίνει ενός έτους το βάρος που λαμβάνει ανά μήνα είναι περίπου 450-300 γραμμάρια.
  • Η μηνιαία επίσκεψη στον παιδίατρο αρκεί για την παρακολούθηση του βάρους ενός μωρού. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, είναι αναγκαίο οι γονείς να έχουν μια ηλεκτρονική βρεφική ζυγαριά στο σπίτι ώστε να ζυγίζουν το βρέφος μία φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντα μέρα και ώρα.
  • Ένα φυσιολογικό μωράκι μπορείτε να το ζυγίζετε το πολύ μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 4 μέρες. Συνήθως τα μωράκια τα ζυγίζουν μόλις ξυπνήσουν καθώς πρέπει να είναι νηστικά.
  • Αν αποφασίσετε να ζυγίζετε το μωράκι σας κάθε πρωί, θα πρέπει να κρατήσετε σταθερή μέρα και ώρα του ζυγίσματος και να μην του φοράτε ρούχα.
  • Αν το μωρό σας πάρει λιγότερο βάρος από το αναμενόμενο μην αγχωθείτε. Αν ο θηλασμός ή το συμπλήρωμα επαρκεί θα το ανακτήσει τις επόμενες μέρες. Να θυμάστε πώς δεν πρέπει να ζυγίζετε το μωρό πριν και μετά από κάποιο γεύμα γιατί θα μπερδευτείτε.
  • Με τον παιδίατρό σας θα επικοινωνήσετε εάν παρατηρήσετε ότι παρόλο που ταΐζετε το μωρό σας, δεν παίρνει βάρος. Άλλωστε είναι ο μόνος αρμόδιος για να παρακολουθήσει την ανάπτυξή του, διαβεβαιώνοντας ότι το μωρό σας μεγαλώνει με φυσιολογικό ρυθμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved