Η σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού τον πρώτο μήνα

Το μωρό σας συμπλήρωσε τον πρώτο, συναρπαστικό, μήνα της ζωής του.

Η σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού τον πρώτο μήνα

Στον πρώτο μήνα τα μωρά αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, σωματικές και συναισθηματικές. Οι ικανότητά του να κάνει μερικές συγκεκριμένες κινήσεις ή να αντιλαμβάνεται συγκεκριμένα ερεθίσματα του περιβάλλοντος είναι σημάδια υγιούς ανάπτυξης.

Σωματική ανάπτυξη

Βραχίονες: Μπορεί να ωθήσει τους βραχίονές του προς τα εμπρός.

Άκρα: Ένα μωρό ενός μηνός μπορεί να μετακινεί συμμετρικά τα άκρα του. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι το μωρό μπορεί να φέρει το χέρι του στο στόμα και στα μάτια του. Μπορεί να κάνει με τα χέρια του μια μικρή, σφιχτή γροθιά.

Κεφάλι: Το μωρό δεν μπορεί ακόμα να στηρίξει το κεφάλι του και αν δεν του το κρατάτε εσείς κάνει ταλάντευση προς τα πίσω. Ενώ αυτό δεν είναι ένα επίτευγμα είναι ένας δείκτης της υγιούς ανάπτυξης του μωρού. Τοποθετήστε το μωρό στην κοιλιά σας και θα δείτε ότι προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του ή να το γυρίσει από την μια πλευρά προς την άλλη.

Πιάνει αντικείμενα: Τοποθετήστε ένα αντικείμενο στην παλάμη του μωρού και σιγά-σιγά τυλίξτε τα δάχτυλά του γύρω του. Το μωρό προσπαθεί να πιάσει και μόνο αντικείμενα.

Μάτια: Τα μάτια του μπορούν να εντοπίσουν τα αντικείμενα. Όταν φέρετε ένα αντικείμενο στο πλάι του μωρού και σιγά-σιγά το μετακινήσετε προς το κέντρο των ματιών του το μωρό θα μπορεί να εντοπίσει το αντικείμενο. Το ίδιο συμβαίνει όταν τοποθετείτε το αντικείμενο στο κέντρο και το μετακινήστε σταδιακά στο πλάι. Το μωρό μπορεί να εστιάσει σε αντικείμενα και πρόσωπα σε απόσταση 20,3 έως 30,4 cm μακριά.

Ο χρόνος ύπνου μειώνεται: Ο αριθμός των ωρών ύπνου μειώνεται από 16 σε 15,5 την ημέρα. Το μωρό θα κοιμάται σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Αντανακλαστικά: Τα μωρά εμφανίζουν πληθώρα αντανακλαστικών κατά τη γέννηση, τα οποία παραμένουν στην ηλικία του ενός μηνός. Ο παιδίατρος του μωρού σας θα ελέγξει αυτά τα αντανακλαστικά κατά τη διάρκεια ενός τακτικού αναπτυξιακού ελέγχου. Η απουσία αυτών των αντανακλαστικών μπορεί να είναι δείκτης αναπτυξιακής καθυστέρησης.

Συναισθηματική ανάπτυξη

Κλαίει για να επικοινωνεί: Το μωρό χρησιμοποιεί το κλάμα ως μέσο για να επικοινωνήσει. Σταματάει να κλαίει τη στιγμή που το φροντίζετε και ικανοποιείτε την ανάγκη τους.

Αναγνωρίζει ήχους και φωνές: Το μωρό έχει θυμάται τις φωνές και αναγνωρίζει γνωστούς ήχους. Γυρίζει το κεφάλι του προς την πηγή του ήχου. Τα μωρά αρχίζουν επίσης να κάνουν θορύβους σε αυτή την ηλικία.

Οπτική επαφή: Σταθείτε κοντά στο μωρό και θα παρατηρήσετε ότι θα ευθεία στο πρόσωπό σας και έπειτα στα μάτια σας. Τα μωρά σε αυτήν την ηλικία μπορούν να έχουν επαφή με τα μάτια όταν ένα πρόσωπο βρίσκεται μέσα στο οπτικό τους πεδίο.

Προτιμά τα ανθρώπινα πρόσωπα: Το βλέμμα ενός μωρού θα εστιάσει πρώτα σε ένα πρόσωπο ακόμη και αν υπάρχουν αρκετά χρωματιστά αντικείμενα στο οπτικό του πεδίο.

Μην ξεχνάτε ότι πέρα από τον γενικό κανόνα κάθε μωράκι έχει τους δικούς τους χρόνους. Αν παρατηρήσετε κάποια καθυστέρηση στην εμφάνιση των παραπάνω μην ανησυχήσετε. Αν ο χρόνος όμως επιμηκύνεται καλό είναι να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.

Πηγή: MomJunction

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved