Είναι 12 μηνών; Ενισχύστε τις δεξιότητές του παίζοντας!

Καθημερινά αντικείμενα γίνονται παιχνίδια και βοηθούν το μωρό να αναπτύξει τις δεξιότητές του.

Είναι 12 μηνών; Ενισχύστε τις δεξιότητές του παίζοντας!

Η ηλικία των 12 μηνών είναι μια ηλικία ορόσημο για το παιδί σας. Έχει αναπτύξει ικανότητες και δεξιότητες όπως να καταλαβαίνει βασικές οδηγίες, να μπορεί να πάει μια βόλτα, να αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα. Οι 12 μήνες επίσης σηματοδοτούν το τέλος της βρεφικής ηλικίας και την αρχή της νηπιακής.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς ανάπτυξης - γνωστικοί, σωματικοί, κοινωνικοί και συναισθηματικοί. Ένα παιδί 12 μηνών θα πρέπει να είναι σε θέση να:

Ανακαλύπτει τα κρυφά αντικείμενα εύκολα.

Αναζητά αντικείμενα σε γνωστά μέρη.

Συνδέει τα αντικείμενα με το όνομά τους.

Χρησιμοποιεί αντικείμενα σωστά.

Μιμείται κινήσεις και χειρονομίες.

Επαναλαμβάνει ήχους.

Στέκεται σε καθιστή θέση.

Περπατά κρατώντας έπιπλα.

Περπατά μερικά βήματα χωρίς υποστήριξη.

Απαντά σε απλά αιτήματα.

Προσπαθεί να «μιλήσει».

Γίνεται ντροπαλό ή να αισθάνεται «άγχος» μπροστά σε ξένους.

Δοκιμάζει τα όρια των γονέων και όσων το φροντίζουν.

Δείχνει προτίμηση προς ένα άτομο.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μερικά μωρά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλα για να επιτύχουν τα ορόσημα τους. Δώστε επαρκή χρόνο στο μωρό για να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ανάπτυξή του συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Η έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε αναπτυξιακής καθυστέρησης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.

paixnidi anaptixi 1

Παιχνίδια και δραστηριότητες

Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να βοηθήστε το παιδί σας στους 12 μήνες να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Εμείς σας δίνουμε σαν ιδέα δύο πολύ απλές δραστηριότητες, με τις οποίες μπορείτε να απασχολήσετε το μωρό σας και να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί παίζοντας!

Τηλεφωνική κλήση

Δεξιότητες: Συσχετισμός αντικειμένων-σκοπού, σωστή χρήση αντικειμένων

Θα χρειαστείτε: Ένα σταθερό τηλέφωνο (παιχνίδι)

Καθίστε με το μωρό και τοποθετήστε το τηλέφωνο μπροστά του. Πείτε του ότι είναι ένα «τηλέφωνο». Εξηγήστε του τι είναι και πώς χρησιμοποιείται. Το μωρό θα μιμηθεί τις ενέργειές. Επαναλάβετε τη δραστηριότητα κάθε μέρα και παρακολουθήστε αν το μωρό χρησιμοποιεί σωστά το παιχνίδι. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα και με άλλα καθημερινά αντικείμενα.

Πορτοκάλια και λεμόνια

Δεξιότητες: Συσχέτιση αντικειμένων-ονομάτων

Θα χρειαστείτε: Πορτοκάλια και λεμόνια (ή δύο είδη φρούτων), ένα μεγάλο μπολ

Επιλέξτε ένα πορτοκαλί, πείτε «Είναι ένα πορτοκάλι» και τοποθετήστε το στο μπολ. Πάρτε ένα λεμόνι, πείτε «Είναι λεμόνι» και βάλτε το στο μπολ. Τώρα ζητήστε από το μωρό να βάλει ένα λεμόνι στο μπολ. Επαναλάβετε το ίδιο με τα πορτοκάλια. Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι με διαφορετικά αντικείμενα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved