Από πότε θυμούνται τα παιδιά;

Πότε ένα μωρό αρχίζει να θυμάται;

Από πότε θυμούνται τα παιδιά;

Τα μωρά από 3-6 μηνών αντιδρούν σε εμπειρίες που διεγείρουν τις αισθήσεις τους και παράλληλα αναπτύσσουν τη μνήμη τους.

Σε αυτή τη φάση πιθανόν να δείτε πώς αντιδρά το μωρό όταν εξαφανίζονται πράγματα από μπροστά του. Σκύβει για να τα ψάξει; Μήπως αφήνει ένα παιχνίδι κάτω και γυρίζει να το πάρει μετά;

Αυτά τα σημάδια μαρτυρούν ότι η μνήμη του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται. Όταν ήταν πιο μικρό, ίσχυε το «δεν το βλέπω, δεν υπάρχει». Τώρα το μωράκι σας μαθαίνει ότι τα πράγματα υπάρχουν ακόμη κι όταν δεν τα βλέπει.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε μαζί του το εξής παιχνίδι: Δείξτε το μωρό σας ένα αγαπημένο του παιχνίδι και στη συνέχεια γυρίστε το πρόσωπό του από την άλλη ώστε να μην το βλέπει πια. Αν δείτε το μωράκι σας να γυρίζει το κεφάλι ή το σώμα του για να ψάξει το παιχνίδι, βοηθήστε το να πιάσει το αντικείμενο και πείτε του ενθαρρυντικά λογάκια, όπως : «Πλάκα είχε. Ας το ξανακάνουμε!»

Ένα άλλο παιχνίδι που μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε με το μωρό σας είναι να το βοηθήσετε να μάθει να κάνει τα σήματα της νοηματική γλώσσας.

Ακουμπήστε απαλά τα χέρι σας πάνω στα δικά του και σχηματίστε τα σήματα χρησιμοποιώντας τις παλάμες και τα δάχτυλά του έτσι ώστε να μάθει πώς νοιώθεις όταν κάνεις σήματα. Με τον καιρό το μωρό θα καταλάβει ότι αυτές οι χειρονομίες είναι σκόπιμες και όχι τυχαίες κινήσεις που μπορούν να το βοηθήσουν να εκφράζει αυτά που θέλει και έχει ανάγκη.

Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί από ποια ηλικία ένα παιδί μπορεί να έχει πραγματική μνήμη και αναμνήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπήρξαν άνθρωποι που είχαν αναμνήσεις από την ηλικία των 12 μηνών και άλλοι πολύ αργότερα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μνήμη εξελίσσεται με όχημα τις εμπειρίες που το παιδί αποκτά καθώς αναπτύσσεται.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved