Πρώτα δόντια μωρού: Πώς θα το ανακουφίσετε και πώς πρέπει να τα καθαρίζετε

Η ανάπτυξη της οδοντοφυΐας, αρχίζει από τον 4ο μήνα.

Πρώτα δόντια μωρού: Πώς θα το ανακουφίσετε και πώς πρέπει να τα καθαρίζετε

Συνήθως εμφανίζονται πρώτα οι δύο κεντρικοί κάτω κοπτήρες, ακολουθούν ύστερα από τέσσερις με έξι εβδομάδες και οι τέσσερις κοπτήρες της πάνω σιαγόνας και, τέλος, ύστερα από έναν περίπου μήνα, οι υπόλοιποι δύο κάτω κοπτήρες. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι γομφίοι και ακολουθούν οι κυνόδοντες. Σύμφωνα με την Αμερικανική παιδιατρική ακαδημία, αν δεν εμφανιστεί κανένα δόντι στο διάστημα αυτό, μην ανησυχήσετε. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους και δεν σημαίνει καθόλου ότι κάτι δεν πάει καλά.

Καμιά φορά η εμφάνιση των δοντιών συνοδεύεται από μια ήπια ευερεθιστότητα του μωρού, που εκδηλώνεται με κλάμα, χαμηλό πυρετό (όχι πάνω από 38 βαθμούς), υπερβολική σιελόρροια και επιθυμία να δαγκώνει κάτι σκληρό.

Συχνότερα τα ούλα γύρω από τα καινούργια δόντια θα είναι λίγο πρησμένα και ευαίσθητα. Για να το ανακουφίσετε προσπαθήστε να τρίψετε ελαφρά τα ούλα του με το δάχτυλο σας. Οι κρίκοι οδοντοφυΐας μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμοι, αλλά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από σκληρό καουτσούκ. Τα αναλγητικά ή τα φάρμακα που τρίβονται πάνω στα ούλα δεν χρησιμεύουν σε τίποτε, επειδή ξεπλένονται με το σάλιο μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν το παιδί σας εκδηλώνει ιδιαίτερη δυσφορία ή παρουσιάζει πυρετό ψηλότερο από 38° και πάνω, η κατάσταση ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία και όχι στην εμφάνιση της οδοντοφυΐας, για αυτό και θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας, ώστε να τον ενημερώσετε σχετικά.

Πρώτα δόντια μωρού 1

Πώς θα πρέπει να καθαρίζετε τα καινούργια δόντια;

Βουρτσίστε τα απλώς με μια μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα ή σκουπίστε τα με μια γάζα στο τέλος της μέρας. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας να αποκοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα, γιατί με τον τρόπο αυτό το γάλα θα λιμνάσει γύρω από τα δόντια, δημιουργώντας κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη τερηδόνας.

Πώς θα μάθουν τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστά

Φροντίστε ώστε η βούρτσα των δοντιών του να είναι μαλακή. Βάζετε πάντοτε μικρή ποσότητα οδοντόπαστας, αφού αναπόφευκτα θα καταπιεί κάμποση. Αν δεν του αρέσει η γεύση της συγκεκριμένης οδοντόπαστας, δοκιμάστε κάποια άλλη ή αφήστε το να τα πλένει με σκέτο νερό για κάποιο διάστημα. Το βούρτσισμα και το ξέπλυμα έχουν περισσότερη σημασία απ' ό,τι αυτή καθ' αυτή η οδοντόπαστα.

Θα έχετε σίγουρα ακούσει διάφορες απόψεις σχετικά με το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών, με κινήσεις πάνω-κάτω, κυκλικά ή σαν σκούπα. Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση της οδοντόβουρτσας δεν έχει τελικά και τόσο μεγάλη σημασία. Εκείνο που προέχει είναι να καθαρίζονται τα δόντια με προσοχή, στο επάνω και στο κάτω τους μέρος, στην εξωτερική και στην εσωτερική τους πλευρά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved