Όραση μωρού: Τι μπορεί να διακρίνει το νεογέννητο;

Τα νεογέννητα μωρά έχουν περιφεριακή όραση (η ικανότητα να βλέπουν στις άκρες) και μέσα σε μερικές εβδομάδες της ζωής τους σταδιακά αναπτύσσουν την ικανότητα να εστιάζουν σε ένα αντικείμενο ή σε ένα σημείο μπροστά από αυτό.

Όραση μωρού: Τι μπορεί να διακρίνει το νεογέννητο;

Η διαφορά ανάμεσα σε ένα νεογνό και σε ένα μεγαλύτερο μωρό με ώριμη όραση είναι ότι το νεογνό μπορεί δεν μπορεί να δει τόσα πολλά, τόσο εύκολα και τόσο καλά όσο το μεγαλύτερο μωρό.

Η εστίαση, η παρακολούθηση των αντικειμένων, η αντίληψη του βάθους, και άλλες παράμετροι της όρασης συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά την πρώιμη και μεσαία παιδική ηλικία.

Η σύγκλιση, η ικανότητα να κοιτάνε και να εστιάζουν και τα 2 μάτια το ίδιο αντικείμενο ταυτόχρονα, αναπτύσσεται περισσότερο περίπου στην ηλικία των 7 ετών, και αυτός είναι ο λόγος που το όποιο πρόβλημα που έχει ένα παιδί σχετικά με την ικανότητα εστίασης ή ευθυγράμμισης των ματιών του, πρέπει να λυθεί πριν από αυτή την ηλικία.

Οραση νεογέννητου

Η οπτική ικανότητα του μωρού σας δεν θα αναπτυχθεί πλήρως παρά σε ηλικία 3- 6 μηνών. Αρχικά, δεν θα μπορεί να εστιάσει σε τίποτα μακρύτερα από 25 εκατοστά από το πρόσωπό του. Καθώς οι μύες του προσώπου του δυναμώνουν και αναπτύσσει διάφθαλμη όραση, η οξύτητα της όρασής του θα βελτιωθεί πολύ.

Αν και η όραση του νεογέννητου είναι περιορισμένη, τα μάτια του είναι πολύ ευαίσθητα σε δύο πράγματα: στο ανθρώπινο πρόσωπο και σε οτιδήποτε κινείται. Αν πλησιάσετε το πρόσωπό σας σε απόσταση 20 εκατοστών από το πρόσωπο του μωρού σας, θα δείτε ότι τα μάτια του θα κινηθούν και η έκφρασή του θα αλλάξει.

Ακόμη και ένα μωρό λίγων ωρών μπορεί να συγκλίνει και τα δύο του μάτια σε ένα αντικείμενο και να το παρακολουθήσει αν κινείται. Καθώς μεγαλώνει, θα αντιδρά χοροπηδώντας ολόκληρο από ενθουσιασμό μόλις φέρνετε το πρόσωπό σας αρκετά κοντά για να εστιάσει πάνω του.

Επειδή το μωρό μπορεί να εστιάσει μόνο σε αντικείμενα που βρίσκονται το πολύ 30 εκατοστά από το πρόσωπό του, δε διακρίνει πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο, ακόμα και σε ηλικία 2 εβδομάδων, το μωρό σηκώνει αυτόματο το χέρι για να προστατευτεί από κάτι που έρχεται με ταχύτητα πάνω του. Είναι απαραίτητο να διαθέτει το μωρό τρισδιάστατη όραση πριν αρχίσει να κινείται μόνο του, και πιθανότητα δε θα μπουσουλήσει μέχρι να δει και να καταλάβει την τρίτη διάσταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved