Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει την όρασή του

Το οπτικό σύστημα των νεογέννητων χρειάζεται αρκετούς μήνες για να αναπτυχθεί πλήρως.

 

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει την όρασή του

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ερεθίσετε την όραση του παιδιού:

  • Βάλτε μια φωτογραφία με το πρόσωπό σας , το πρόσωπο του συντρόφου σας και τα πρόσωπα των άλλων παιδιών αν υπάρχουν, για να εξασκείται στο να εστιάζει τα μάτια σε ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα. Στην άλλη πλευρά της κούνιας δέστε γερά έναν εύθραυστο βρεφικό καθρέφτη για να βλέπει το δικό του πρόσωπο.
  • Βάλτε πολύ απλές ζωηρόχρωμες εικόνες γύρω από την υπόλοιπη κούνια εντός της ακτίνας όρασης του παιδιού.
  • Κρεμάστε από την κούνια του ένα περιστρεφόμενο παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό, αρκούν και μερικά μπαλόνια.
  • Κρεμάστε μερικά ενδιαφέροντα αντικείμενα από ένα λάστιχο ή κορδόνι πάνω από την κουκούλα του καροτσιού του για να τα βλέπει όταν είναι ξαπλωμένο στο καρότσι του.
  • Αν η κούνια του είναι κοντά στον τοίχο μπορείτε να κολλήσετε παιχνιδάκια με λαστιχένιες βεντούζες που θα προεξέχουν από τον τοίχο ανάμεσα στα κάγκελα της κούνιας για να τα βλέπει το παιδί και να εστιάζει στο βλέμμα του.
  • Καθώς μεγαλώνει το παιδί , είναι σημαντικό τα παιχνίδια που βλέπει να κουνιούνται και να κάνουν θόρυβο, γι’ αυτό κρεμάστε του μαλακά, ελαφριά αντικείμενα από σχοινάκια, για να ταλατεύονται όταν τα χτυπά με τα χέρια του. Τα παιδιά διασκεδάζουν με ό, τι κουδουνίζει, όπως κουδουνίστρες ή παιχνίδια με κουδουνάκια.
  • Στο αυτοκίνητο μπορείτε να κολλήσετε παιχνίδια στο πίσω μέρος του καθίσματός σας ή να τα κρεμάσετε από τα πλαϊνά παράθυρα ή την οροφή αρκεί βέβαια να μην εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού.
  • Μην διστάζετε να παίρνετε μαζί σας το μωρό στις βόλτες σας ακόμα και σε μουσεία. Θα μπορεί να βλέπει πάνω από τον ώμο σας ό, τι ακριβώς κι εσείς.
  • Όταν αφήνετε στον κήπο ή στην βεράντα , κρεμάστε του παιχνιδάκια ή περιστρεφόμενα από ένα κλαδί δέντρου ή φυτού ή στο σχοινί του απλώματος. Ακόμη και η απλωμένη μπουγάδα θα του φαίνεται συναρπαστική όπως θα ανεμίζει την ώρα.

Μετά το 1ο χρόνο η εστίαση , η αντίληψη βάθους, η αντίληψη χρωμάτων, η κινητικότητα των οφθαλμών αναπτύσσονται συνεχώς. Τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος κοιτώντας και ακούγοντας. Αναγνωρίζουν γνώριμα πρόσωπα και εικόνες σε βιβλία, επίσης μπορούν να πιάσουν τους μαρκαδόρους ή τα μολύβια.

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το τσεκάπ των ματιών στα παιδιά- Κάθε πότε πρέπει να γίνεται
Όραση παιδιού: Πότε αρχίζει να βλέπει το μωρό;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved