Μεγαλύτερο, μικρότερο και μοναχοπαίδι: Μύθος ή αλήθεια οι διαφορές στην συμπεριφορά;

Το μοναχοπαίδι είναι εσωστρεφές και "μικρομέγαλο", το μεγαλύτερο παιδί είναι κακομαθημένο και συμπεριφέρεται εγωιστικά και το μεσαίο παιδί είναι κάπου στη μέση. 

Μεγαλύτερο, μικρότερο και μοναχοπαίδι: Μύθος ή αλήθεια οι διαφορές στην συμπεριφορά;

Αυτά είναι κάποια από τα λίγα στερεότυπα που κυριαρχούν αναφορικά με την συμπεριφορά των παιδιών και τη θέση τους στην οικογένεια.

Είναι πράγματι στερεότυπα ή κρύβεται κάποια αλήθεια πίσω από το πώς διαμορφώνεται η συμπεριφορά ενός παιδιού ανάλογα με τη σειρά που γεννήθηκε;

Σύμφωνα με τον Δρ. Frank Sulloway και συγγραφέα του βιβλίου, «Born to rebel», αυτές οι θεωρίες περιγράφουν μόνο ένα μικρό κομμάτι της αλήθειας όμως κάποιες διαφορές σίγουρα διαμορφώνονται με το ρόλο που αποκτούν στην οικογένεια τα παιδιά ανάλογα με το πότε γεννήθηκαν.

Η προσωπικότητα δεν μεταλλάσσεται ανάλογα με το αν το παιδί γεννήθηκε πρώτο η τελευταίο. Είναι κυρίως ο ρόλος που υιοθετούν προς τα αδέρφια τους που διαμορφώνει διαφορές στην συμπεριφορά, υποστηρίζει ο ίδιος.

Η στρατηγική που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους διαφέρει ανάλογα με το ρόλο που έχουν πάρει στην οικογένεια. Και οι γονείς τείνουν να ενισχύουν αυτό τον ρόλο τους είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι.

Μια εξήγηση γιατί το παιδί μπορεί να αναπτύσσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα με το σε ποια θέση βρίσκεται στο γενεαλογικό του δέντρο όπως την διατύπωσε ο Δρ.Frank:

Μεγαλύτερα παιδιά

Τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να παίρνουν έναν γονικό ρόλο απέναντι στα αδέρφια τους καθώς ξέρουν ήδη αυτά που τα μικρότερα αδέρφια τους προσπαθούν και αποτυγχάνουν μέχρι να μάθουν. Δεν έχουν κανέναν να τους κοροϊδέψει γιατί δεν μπορούν να δέσουν τα κορδόνια τους, αντίθετα οι γονείς συνήθως τα παροτρύνουν να το δείξουν τα ίδια στα αδέρφια τους. Για αυτό και τα πρώτα παιδιά συνήθως είναι τελειομανή.

Και δυσκολεύονται να παραδεχτούν όταν κάνουν λάθος.

bigstock childhood leisure and people 230402809

Όταν γεννήθηκαν, πήραν όλη την προσοχή των γονιών τους μαζεμένη και έτσι στον φόβο μήπως το αδελφάκι τους κερδίσει την αποκλειστικότητα που είχαν προσπαθούν να είναι στα πάντα τέλεια και συνήθως τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι 1 επαγγελματικές διακρίσεις.

Tα «μεσαία» παιδιά

Τα παιδιά που έχουν ένα αδερφάκι μεγαλύτερο και ένα μικρότερο, συνήθως έχουν μια ικανότητα να διαπραγματεύονται τα πράγματα. Βλέπουν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους ως τα πιο προνομιούχα και τα μικρότερα ως αυτά που την βγάζουν συνεχώς καθαρή. Έτσι παρατηρώντας, μαθαίνουν να συμπεριφέρονται διπλωματικά, να είναι υπομονετικά και να διαχειρίζονται τις απογοητεύσεις τους με ψυχραιμία.

Έχουν συνήθως ρεαλιστικές προσδοκίες από την ζωή τους και τείνουν να είναι αρκετά ανεξάρτητα και αποκολλώνται νωρίς από την οικογένεια, αφού τείνουν να δημιουργούν πολλές παρέες και φιλίες.

Τα μικρά

Τα μικρότερα παιδάκια στην οικογένεια τείνουν να είναι πιο ήρεμα, να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να είναι πιο κοινωνικά. Αυτό γιατί δεν δέχονται όλη αυτή την πίεση του άγχους των γονιών τους που ήδη γνωρίζουν από άλλα δύο παιδιά πως εξελίσσεται και αναπτύσσεται ένα μικρό παιδί και πώς να το διαχειριστούν.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα για τα μικρά παιδιά καθώς πολλές φορές μπορεί να θεοποιούν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, να τα βλέπουν ως πιο ικανά, πιο γρήγορα, πιο έξυπνα και να θέλουν διαφοροποιηθούν με άλλους τρόπους για να ξεχωρίσουν.

Τα μοναχοπαίδια

Τα παιδιά που δεν έχουν αδερφάκια περνούν πολλές ώρες μόνα τους. Αυτός ο χρόνος με τον εαυτό τους τα κάνει να είναι πιο δημιουργικά και να διασκεδάζουν τον εαυτό τους μόνα τους.

Έχουν αυτοπεποίθηση, μιλούν καλά, δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια και τείνουν να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο. Το γεγονός όμως ότι έχουν όλη την προσοχή και αποκλειστικότητα των γονιών τους, μπορεί να τα κάνει στο μέλλον να δυσκολεύονται όταν δεν την έχουν πια και να έχουν πολλές απαιτήσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved