Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας να αποδέχονται τη διαφορετικότητα;

«Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά»: Ένα υπέροχο παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό…»

Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας να αποδέχονται τη διαφορετικότητα;

Θέλεις να μάθεις στο παιδάκι σου να αποδέχεται τη διαφορετικότητα; Είναι πολύ σημαντικό τα μικρά μας να μάθουν να σέβονται τους γύρω τους, όσο διαφορετικοί και αν είναι. Πόσο μάλλον στη σύγχρονη εποχή, στην οποία τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού είναι συχνά και ο ρατσισμός «ανθίζει». Είναι σημαντικό να τους διδάξουμε να μη γίνονται σκληρά με οτιδήποτε είναι «ξένο» ή δεν μπορούν να κατανοήσουν… Πώς θα τα καταφέρουμε;

Η ευαισθητοποίησή τους μπορεί να γίνει με απλές καθημερινές δραστηριότητες. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από μικρές κινήσεις που θα τα εξοικειώσουν με το «διαφορετικό». Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να τα εκθέτουμε σε πολλές και διαφορετικές γεύσεις από άλλες κουζίνες (κινέζικη, γαλλική, ινδική) ή μουσικές του κόσμου, για να γνωρίσουν την κουλτούρα τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους!

Παράλληλα, μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να παίξουν παιχνίδια σωματικής αναπηρίας (π.χ. μπάσκετ με ένα χέρι) για να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα και να μάθουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τους συνανθρώπους τους.

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι διαχρονικά τα βιβλία παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να ευαισθητοποιήσουμε τα αγγελούδια μας γύρω από θέματα που αφορούν στον σεβασμό και στη διαφορετικότητα. Εμείς ξεχωρίσαμε το νέο βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη, που κατάφερε να μας συγκινήσει.

Μετά το πρώτο της παραμύθι Το Σοφάκι και ο Ντο, η συγγραφέας επιστρέφει με ένα νέο εγχείρημα, με στόχο να μυήσει τα παιδάκια μας σε σημαντικές έννοιες όπως η αγάπη, η ελευθερία και η διαφορετικότητα. Ο τίτλος του είναι «Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

agpri

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα του νέου παραμυθιού «Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά»;

Στις πολύχρωμες σελίδες του, τα μικρά μας θα μάθουν το πιο σημαντικό μάθημα: Ότι, μπορεί να είμαστε διαφορετικοί εξωτερικά, στην πραγματικότητα όμως είμαστε όλοι ίσοι.

Η ιστορία αφορά σε ένα μικρό αγόρι που θέλοντας να μάθει όλα τα μυστικά του κόσμου, ένα όμορφο πρωινό αποφασίζει να εξερευνήσει τον κήπο του σπιτιού του. Ανάμεσα στα λουλούδια ανακαλύπτει μία χελώνα με πολύχρωμο καβούκι, η οποία του αναθέτει μία αποστολή: Να της φέρει τέσσερα αβγά. Αν τα καταφέρει, του υπόσχεται να του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό!

Μέσα από τα ταξίδια του, το μικρό αγόρι, αλλά και τα παιδάκια μας, θα κατανοήσουν την έννοια της ισότητας, της πολυμορφίας και της πολυπολιτισμικότητας. Θα μάθουν διασκεδάζοντας πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πως το χρώμα του δέρματος, η θρησκεία, η αναπηρία ή το φύλο δεν ορίζουν την αξία μας.

Με λίγα λόγια θα μάθουν να μη φοβούνται το διαφορετικό, αλλά να το αποδέχονται και να το «αγκαλιάζουν»… Περισσότερα θα ανακαλύψεις στις σελίδες του πολύ ενδιαφέροντος αυτού παραμυθιού.

tsantali

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Κατρίνα Δημητριάδη-Τσάνταλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε μια μεγάλη οικογένεια, ένα ανοικτό σε φίλους σπίτι, πολλά ζώα να τη συντροφεύουν κάθε στιγμή και σε συνεχή επαφή με τη φύση, λόγω της οικογενειακής επιχείρησης – την ομώνυμη οινοποιία, στην οποία μέχρι και σήμερα εργάζεται. Τα φοιτητικά χρόνια τα πέρασε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετιγκ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2010 και άρχισε να ασχολείται ενεργά με τα πράγματα που αγαπά. Ανάμεσά τους, σημαντικό κομμάτι, η φιλοζωία και η ενεργή υποστήριξή της. Από μικρή της άρεσε να εκφράζει τα συναισθήματά της, γράφονταs. Το Σοφάκι και ο Ντο είναι το πρώτο της βιβλίο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved