Πέντε λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι καλύτερα από τα μικρότερα

Η επιστήμη …μίλησε.

Πέντε λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι καλύτερα από τα μικρότερα

Για το πρώτο παιδί μιας οικογένειας τα πράγματα είναι απλά. Από τη στιγμή που είναι ο μεγαλύτερος στην οικογένεια, έχει περισσότερα δικαιώματα και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας του.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η σειρά γέννησης των παιδιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους ενώ ο Jeffrey Kluger, συντάκτης του Time Magazine και συγγραφέας του βιβλίου «Η επιρροή των αδελφών», εξηγεί ότι λόγω των ευθυνών που αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα αδέλφια γίνονται πιο υπεύθυνα και πιο πετυχημένα.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες που έχουν γίνει προκύπτουν εξής:

1.Τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν υψηλότερο IQ

Το 2007 πραγματοποιήθηκε μια έρευνα με τη συμμετοχή 2.500 Νορβηγών και προέκυψε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν 2.3 πόντους υψηλότερο IQ σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι θέμα γονιδίων αλλά περιβάλλοντος. Το πρώτο παιδί έχει όλη την προσοχή των γονιών στραμμένη πάνω του ενώ με τον ερχομό κι άλλου παιδιού μαθαίνει, θέλοντας και μη, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

2. Γίνονται πιο υπεύθυνα

Από τη στιγμή που η οικογένεια αποκτά κι άλλα παιδιά, ο μεγαλύτερος αδελφός ή αδελφή, μαθαίνει τη σημασία της υπευθυνότητας και αναλαμβάνει αρμοδιότητες. Συνήθως είναι πιο υπάκουα και υπεύθυνα παιδιά.

3. Γίνονται επιτυχημένοι επαγγελματίες

Τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν έχουν μόνο καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο αλλά και αργότερα στην επαγγελματική τους ζωή. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστημίο της Νέας Υόρκης, Ben Dattner τα πρωτότοκα παιδιά είναι θέλουν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους και προσπαθούν περισσότερο. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τείνουν να κυριαρχούν στα μικρότερα αδέλφια τους.

4. Ακολουθούν τους κανόνες

Ενώ τα μικρότερα παιδιά θεωρούνται πιο άτακτα, τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό ν’ ακολουθούν τους κανόνες του σπιτιού και να είναι περισσότερο συνεπείς. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Vassilis Saroglou και Laure Fiasse, τα μικρότερα αδέλφια επειδή νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν …αισθητή την παρουσία τους κι αυτά στην οικογένεια γίνονται περισσότερο άτακτα και παιχνιδιάρικα

5. Είναι πιο ευσυνείδητα

Έρευνα του 2015 συμπέρανε ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι ελαφρώς πιο ευσυνείδητα, πιο ευχάριστα και λιγότερο «νευρωτικά» από τα μικρότερα αδέρφια.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να τους φανούν χρήσιμα αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ειδικά αν δεν έχετε μοναχοπαίδι, τα στοιχεία των ερευνών δεν μπορούν να είναι απόλυτα. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που καθορίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών, με σημαντικότερους το DNA και το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών.

Πηγή:www.huffingtonpost.com

Διαβάστε επίσης

«Έρχεται το αδελφάκι σου»: τρόποι διαχείρισης της προσαρμογής του πρωτότοκου παιδιού

Πρώτο vs δεύτερο παιδί: Οι διαφορές σε 16 ξεκαρδιστικά σκίτσα (pics)

Σκοπεύετε να κάνετε δεύτερο παιδί; Ορίστε 11 πράγματα που δεν θα σας πει κανείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved