Πέντε συμβουλές για να αρχίσει το παιδί σας να ντύνεται μόνο του

Ακόμα και το ντύσιμο αποτελεί μια μεταβατική διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο για τα παιδιά

Πέντε συμβουλές για να αρχίσει το παιδί σας να ντύνεται μόνο του

Το να μάθει ένα παιδί να ντύνεται μόνο του είναι ένα στάδιο-λίθος στην ανάπτυξή του που σηματοδοτεί μια νέα εποχή αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας. Βέβαια, ακριβώς για αυτό το λόγο απαιτεί και χρόνο και κυρίως τρόπο ώστε να γίνεται συστηματικά, σωστά και αβίαστα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να κάνετε την αρχή.

Αφήστε το να διαλέξει

Το παιδί θα ενθουσιαστεί αν το αφήσετε να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει γιατί θα νιώσει ότι το εμπιστεύεστε για να κάνει κάτι αξιόλογο (που μέχρι στιγμής δε μπορούσε να κάνει). Καλό θα ήταν να μην το βομβαρδίσετε με πάρα πολλές επιλογές, αλλά να του δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ή τρία ενδυματολογικά σύνολα. Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με το συνδυασμό των χρωμάτων, οι εναλλακτικές που θα του προτείνετε θα πρέπει να μπορούν εύκολα να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Ξυπνήστε νωρίτερα

Όπως είναι φυσικό, όταν το παιδάκι σας αρχίσει να ντύνεται μόνο του θα δυσκολευτεί αρκετά. Για να αποφευχθεί το χάος, φροντίστε να ξυπνήσετε νωρίτερα το πρωί ώστε να του δώσετε την αφθονία του χρόνου που χρειάζεται για να ετοιμαστεί. Μόνο όταν το παιδί σας είναι εμφανώς απογοητευμένο από όλη τη διαδικασία, μπορείτε να παρέμβετε για να το βοηθήσετε να ντυθεί γιατί σε άλλη περίπτωση θα αισθανθεί ότι απέτυχε στην επίτευξη του αξιόλογου που του αναθέσατε.

1765703933d35e1e2fcd6245853bde77

Ξεκινήστε απλά

Όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά στο παιδί σας πώς να ντυθεί μόνο του, διαλέξτε ρούχα που είναι εύκολο να φορεθούν, όπως παντελόνια με λάστιχο στη μέση και πουλόβερ. Αν ξεκινήσει από τα απλά είδη ρουχισμού, αργότερα θα είναι σε θέση να πειραματιστεί με ενδύματα που διαθέτουν φερμουάρ και κουμπιά. Επίσης, μην το ταλαιπωρήσετε με παπούτσια που δένουν με κορδόνια. Αντ’ αυτού προτιμήστε ένα ζευγάρι υποδήματα με αυτοκόλλητους ιμάντες, τα γνωστά και αγαπημένα «χριτς-χρατς»!

Φτιάξτε ένα καθημερινό πλάνο ντυσίματος

Μία αφίσα που απεικονίζει το καθημερινό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθεί το παιδί όσον αφορά το ντύσιμο, θα το βοηθήσει να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χωρίστε ένα χαρτόνι σε στήλες και στη συνέχεια ζωγραφίστε ένα είδος ένδυσης σε καθεμία από αυτές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει κάθε ενδυματολογικό αξεσουάρ με μία λογική σειρά μέσα στις στήλες. Για παράδειγμα, μην ζωγραφίσετε ένα ζευγάρι υποδημάτων στην πρώτη στήλη διότι είναι πιθανόν το παιδί να βάλει πρώτα τα παπούτσια του και να μην είναι σε θέση να φορέσει σωστά τις κάλτσες και το παντελόνι του.

Μην ασκείτε κριτική

Αντισταθείτε στον πειρασμό να πείτε στο παιδί σας «δεν έχεις κουμπώσει σωστά το πουκάμισό σου» ή «πάλι έβαλες ανάποδα τα παπούτσια σου». Παρόμοια σχόλια φαίνονται ασήμαντα, αλλά μπορούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες του παιδιού και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή του. Αντίθετα, πρέπει να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε για τις προσπάθειες που κάνει ακόμα κι αν χρειαστεί να διορθώσετε μερικές ατέλειες που του ξέφυγαν.

Δείτε ακόμα:

Σε ποια ηλικία μπορεί να κολυμπήσει ένα παιδί μόνο του;

Αντί να λες στο παιδί σου συνέχεια «πρόσεξε», δοκίμασε να πεις αυτό

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του

Τέσσερις συμβουλές για να σταματήσει μια για πάντα το «δάχτυλο στο στόμα»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved