Τέσσερις συμβουλές για να σταματήσει μια για πάντα το «δάχτυλο στο στόμα»

Το πιπίλισμα αποτελεί μια συνήθεια για τα περισσότερα παιδιά που μεγαλώνοντας θα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει

Τέσσερις συμβουλές για να σταματήσει μια για πάντα το «δάχτυλο στο στόμα»

Το πιπίλισμα του δακτύλου μπορεί να είναι μια φυσική αντανακλαστική κίνηση καθώς έχει παρατηρηθεί ακόμη και πριν από τη γέννηση σε υπερηχογραφήματα το έμβρυο να έχει το δάκτυλο του στο στόμα. Μετά την γέννηση το παιδί συνδέει την αίσθηση του θηλασμού με τον κορεσμό της πείνας του, την ζεστασιά και ασφάλεια της αγκαλιάς της μητέρας του και εν γένει με θετικά και ευχάριστα συναισθήματα. Έτσι, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το πιπίλισμα του δακτύλου θεωρείται σαν υποκατάστατο του θηλασμού ή και σαν ένδειξη ότι το μωρό πεινάει.

Το άγχος, ο φόβος και η κούραση συνδέονται επίσης με το πιπίλισμα του αντίχειρα καθώς η αίσθηση που δίνει στο παιδί πιστεύεται ότι είναι υποσυνείδητα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της μητρικής παρουσίας. Οι παιδοψυχολόγοι θεωρούν ότι ο θηλασμός του δακτύλου είναι για το βρέφος ένα υποκατάστατο της άνεσης, της ευχαρίστησης και της ασφάλειας ενώ παράλληλα, κατά την περίοδο της ανατολής των πρώτων δοντιών το πιπίλισμα ή και δάγκωμα του δακτύλου ανακουφίζει το παιδί από τον πόνο των ούλων μέσω της πίεσης που ασκείται σε αυτά από το δάκτυλο.

Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί δεν σταματά την φυσιολογική αυτή συνήθεια μέχρι τα 4 του χρόνια;

Αποδυνάμωση της συνήθειας

Τα παιδιά συνηθίζουν να επιδίδονται στο πιπίλισμα του δακτύλου ιδιαίτερα πριν τον ύπνο κάτι που θα πρέπει να σας προετοιμάσει για να τους αποσπάσετε την προσοχή. Προσπαθήστε να εμπλακείτε μαζί σε μια δραστηριότητα που απαιτεί και τα δύο χέρια ή στην περίπτωση που αντιμετωπίζει πόνους στα ούλα, να τους δώσετε τα ειδικά πλαστικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο ακριβώς για αυτό το σκοπό που θα τα ανακουφίσει.

Δημιουργία μυστικού κώδικα

Αναφέρετε στα παιδιά μια ιστορία με προσωπική σας εξάρτηση και τονίστε την δυσκολία που αντιμετωπίσατε θέλοντας να απεμπλακείτε από αυτήν. Παράλληλα, δημιουργήστε μαζί έναν μυστικό κωδικό που θα τους υπενθυμίζετε κάθε φορά που προσπαθούν να βάλουν το δάχτυλο στο στόμα τους. Έτσι, θα θυμούνται ότι πρέπει να το σταματήσουν χωρίς να ντρέπονται ακόμα κι αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο ή με παρέα.

0f60a85e3a8c6097c764e56cb2a393e7

Ζητήστε την βοήθεια του παιδιάτρου

Ο παιδίατρος αποτελεί για τα παιδιά μια αδιάψευστη αυθεντία. Στην περίπτωση που τον συμβουλεύεστε συχνά, ζητήστε του να μιλήσει με αυτά αναφέροντας τις επιπτώσεις του πιπιλίσματος στην μετέπειτα ζωή τους και την παραμόρφωση της γνάθου που μπορεί να υποστούν.

Ώρα για sleepover

Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται και να αντιγράφουν συμπεριφορές των φίλων τους. Έτσι, ένα πιτζάμα πάρτι με συνομήλικα παιδιά που δεν έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση χωρίς καν να έρθουν σε δύσκολη θέση.

Δείτε ακόμα:

Πιπίλισμα του αντίχειρα – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Το παιδί πιπιλίζει το δάχτυλο του; 6 τρόποι για να το σταματήσει

Πιπίλισμα αντίχειρα και δαχτύλων: Πότε τα παιδιά κόβουν αυτή τη συνήθεια;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved