Οι πιο συχνοί λόγοι που ξυπνάει το μωρό τη νύχτα

Γιατί τα μωρά ξυπνούν τη νύχτα;

Οι πιο συχνοί λόγοι που ξυπνάει το μωρό τη νύχτα

Από τα πιο δύσκολα κομμάτια της μητρότητας είναι οι βραδινές αϋπνίες. Όταν το μωρό ξυπνάει και μια και δύο και τρεις φορές καθόλη τη διάρκεια της νύχτας για …μήνες.

Οι λόγοι δεν είναι ίδιοι για όλα τα μωρά, ωστόσο, οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

  • Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ακόμα τη μέρα από τη νύχτα. Το βιολογικό τους ρολόϊ δεν έχει ρυθμιστεί με αποτέλεσμα να μην έχουν αίσθηση του χρόνου (πολύ λογικό).
  • Πεινάνε συχνά καθώς το στομάχι τους είναι μικρό και χρειάζονται συχνές ποσότητες φαγητού.
  • Έχουν ελαφρύ ύπνο ή κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα.
  • Τα μωρά δεν έχουν 24ωρο «προγραμματισμό» και χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να λειτουργήσουν με αυτό το ωράριο.
  • Τα γονίδια δυστυχώς είναι και θέμα τύχης. Παρότι εσείς μπορεί να έχετε πολύ καλό timing σχετικά με τις ώρες που ξυπνάτε και κοιμάστε, όμως τα γονίδια του μωρού είναι ένα μείγμα των δικών σας, του συντρόφου σας και των γονιών σας. Τα μωρά έχουν διαφορετικά προγράμματα ύπνου και οι πιθανότητες να κοιμούνται τις ίδιες ώρες με σένα είναι ελάχιστες.

Η απάντηση λοιπόν για όσους αναρωτιούνται γιατί τα μωρά δεν μπορούν να κοιμηθούν ολόκληρο το βράδυ είναι γιατί δεν μπορούν.

Μεταξύ δύο και έξι μηνών αρχίζει και φτιάχνει ο φυσικός προγραμματισμός τους. Παρότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα βρέφη – όπως και οι ενήλικες – έχουν δύο φάσεις ύπνου, αυτή της ονειροπόλησης και αυτή του βαθύ ύπνου, η ονειροπόληση διαρκεί πολύ περισσότερο. Ο ύπνος βοηθά στην κατανόηση του ίδιου του κόσμου και στον διαχωρισμό μέρας και νύχτας.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να μπορέσει το μωρό σας να φτάσει στην πολυπόθητη κατανόηση της διαφοράς μέρας και νύχτας και να κοιμάται περισσότερο και συνεχόμενα. Το φως του ήλιου είναι ένας απ΄αυτούς. Το πόσο σκοτεινό θα είναι το δωμάτιο που κοιμάται είναι σημαντικό. Κλειστά παράθυρα, έλλειψη φωτός από οθόνες ή τηλεόραση και οτιδήποτε λάμπει θα βοηθήσει το βρέφος να χαρεί έναν ξέγνοιαστο ύπνο. Οι αναμμένες λάμπες σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα.

Ακόμη και η θερμοκρασία του δωματίου έχει σημασία. Όσο πιο κρύα τα δωμάτια, τόσο το καλύτερο. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα ως προς τις ώρες που κάνει το μωρό βόλτα και πηγαίνει για ύπνο, ώστε να αποκτήσει μια οικειότητα με τον τρόπο που θα ζει. Το μητρικό γάλα είναι ακόμη ένα στοιχείο που βοηθά στον ύπνο. Περιέχει την ορμόνη μελατονίνη, που δείχνει στο μωρό το πότε πρέπει να κοιμηθεί, όπως έκανε και κατά την διάρκεια της κύησης. Δεν είναι απίθανο το μωρό να αποκοιμηθεί ακόμη και την ώρα που θηλάζει.

Και μην ξεχνάτε: Περιμένετε μερικά λεπτά πριν ανταποκριθείτε στη γκρίνια του μωρού σας. Δείτε πρώτα αν θα ξανακοιμηθεί από μόνο του σε λίγα λεπτά. Αν συνεχίζει να κλαίει, πηγαίνετε κοντά του να δείτε τι συμβαίνει, χωρίς όμως να ανάψετε το φως ή να παίξετε μαζί του ή να το πάρετε αγκαλιά.

Διαβάστε επίσης

Έξι κόλπα ύπνου για παιδιά που ξυπνούν τη νύχτα
Μωρό και ύπνος: 6 απλοί τρόποι για να κοιμηθεί εύκολα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved