Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας σε παιδιά: 5 συχνά αίτια

Bigstock

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την καθυστέρηση λόγου και ομιλίας είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ένα στα πέντε παιδιά αναπτύσσει την ομιλία του με ρυθμό πιο αργό από τους συνομηλίκους του. Μερικές φορές μέχρι να μπει στο νηπιαγωγείο . Ωστόσο, η καθυστέρηση ομιλίας μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα που να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Η αναζήτηση βοήθειας πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

5 συχνά αίτια

1. Αναπτυξιακές καθυστερήσεις

Ορισμένα παιδιά απλώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν τη γλωσσική δεξιότητα . Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό και να διορθωθεί με το πέρας του χρόνου, χωρίς ιατρική παρέμβαση.

2. Υποκείμενες αναπτυξιακές διαταραχές

Ορισμένες διαταραχές όπως η ο αυτισμός , η διαταραχή ελλειπτικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή η δυσλεξία μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην ομιλία και απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

3. Προβλήματα ακοής

4. Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα

5. Νευρολογικά προβλήματα

Σπάνια αλλά σοβαρά προβλήματα όπως εγκεφαλικές βλάβες ή νευρολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ομιλία.

Είναι σημαντικό η οικογένεια και οι εκπαιδευτικοί να προσέξουν τυχόν σημάδια που υποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση στην ομιλία ενδέχεται να είναι πέραν του φυσιολογικού και να μην διστάσουν να ζητήσουν συμβουλές από ειδικούς όπως λογοθεραπευτές, παιδίατρους ή νευρολόγους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved