Ο ύπνος του μωρού τον 4ο, τον 5ο και τον 6ο μήνα

Τι να περιμένετε στον ύπνο του μωρού μετά τον τέταρτο μήνα;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ο ύπνος του μωρού τον 4ο, τον 5ο και τον 6ο μήνα
Bigstock

Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών τα μωρά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τη μέρα με τη νύχτα και μπορείτε πλέον να εδραιώσετε μία ρουτίνα ύπνου. Στον 4ο μήνα. Σύμφωνα με το Parents, το μωρό κοιμάται 14 ώρες την ημέρα από τις οποίες οι 8 μπορούν να είναι και συνεχόμενες το βράδυ. Στον 5ο και 6ο μήνα οι 8 ώρες μπορούν αν γίνουν 10 ή και 11. Επίσης, σε αυτό το στάδιο το μωρό κοιμάται 4 με 5 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνοντας συνήθως δύο σύντομους ύπνους.

Η μετάβαση από το λίκνο στην κούνια

Στην ηλικία αυτή του μωρού μπορείτε να κάνετε και τη μετάβαση από το λίκνο στην κούνια. Πολλοί γονείς μεταφέρουν το μωρό στο δικό του δωμάτιο, το τι θα επιλέξετε να κάνετε, βέβαια, είναι δικής σας επιλογή. Μην ξεχνάμε ότι το κάθε μωρό, όπως και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Εάν έχετε μεγαλύτερο παιδί με το οποίο το μωρό θα μοιραστεί το ίδιο δωμάτιο, ο Pam Edwards, σύμβουλος παιδιατρικού ύπνου στο Kamloops αναφέρει στο Todays Parents: «Κρατήστε το μωρό στο δωμάτιό σας έως ότου κοιμάται όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον έως ότου τα νυχτερινά ξυπνήματα είναι προβλέψιμα». Με τον τρόπο αυτό θα αισθάνεστε λιγότερο ανήσυχοι και επιπλέον το μεγαλύτερο παιδί θα έχει περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί.

brefiki-kounia-ti-na-prosexoume-pos-ti-dialegoume.jpg

Επιμείνετε στη ρουτίνα ύπνου

Στην ηλικία των 4,5,6 μηνών θα παρατηρήσετε ότι το μωρό έχει ήδη προτιμήσεις για το πότε θα κοιμηθεί. Είναι σημαντικό να επιμείνετε στη ρουτίνα ύπνου που σιγά σιγά εδραιώνεται και το μωρό να κοιμάται κάθε βράδυ την ίδια ώρα.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια ότι το μωρό νυστάζει

Το μωρό δείχνει με τον τρόπο του ότι νυστάζει και ότι έχει έρθει η ώρα να κοιμηθεί. «Συχνά λέω στους γονείς ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στα σημάδια που το κάθε μωρό δείχνει με τον τρόπο του ότι νυστάζει» αναφέρει ο παιδίατρος και ειδικός σε θέματα ύπνου Marc Weissbluth στο Parents. Τέτοια σημάδια είναι το χασμουρητό, το τρίψιμο των ματιών και η απώλεια ενδιαφέροντος για παιχνίδι ή κάθε άλλη δραστηριότητα. Το μυστικό, αναφέρει ο Weissbluth, είναι να βάλετε το μωρό για ύπνο πριν αρχίσει να κλαίει ή γίνει πιο έντονα ανήσυχο.

Η σημασία των σύντομων ύπνων

Οι σύντομη ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικοί για να συμπληρώσει το παιδί τις ώρες ύπνου που χρειάζεται κάθε βράδυ. Εάν το μωρό παραλείψει τους σύντομους ύπνους, καταλήγει στο τέλος της ημέρας να είναι εξαντλημένο, με υπερένταση και δυσκολεύεται εν τέλει ακόμα περισσότερο να κοιμηθεί.

Τα βραδινά ταΐσματα και η παλινδρόμηση ύπνου

Στην ηλικία των 4 με 6 μηνών, τα περισσότερα μωρά είτε δεν ξυπνούν καθόλου το βράδυ για φαγητό, είτε ξυπνούν μόνο μία φορά. Επίσης, στον 4ο μήνα μπορεί να παρατηρήσετε και μία ξαφνική άρνηση του μωρού για ύπνο ή συχνά ξυπνήματα το βράδυ. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως παλινδρόμηση ύπνου και θεωρείται ωστόσο ένδειξη της νευρολογικής ανάπτυξης του μωρού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved