Παραμύθια για μωρά

Γιατί πρέπει να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά από τη βρεφική ηλικία.

Παραμύθια για μωρά
Bigstock

Θυμάστε το πρώτο παραμύθι που ακούσατε; Το πιθανότερο είναι να ακούσατε το πρώτο σας παραμύθι όταν ήσασταν ακόμη μωρό. Εκατομμύρια παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν διασκεδάσει με εμβληματικές ιστορίες του Hans Christian Andersen, των αδελφών Grimm, του Αισώπου και άλλων πολλών παιδικών και μη, συγγραφέων.

Ωστόσο, τα παραμύθια προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια καλή ιστορία πριν πέσουν στο κρεβάτι για ύπνο. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ανάγνωση αυτών των παραμυθιών στα παιδιά και μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους.

Τα σπουδαία οφέλη των παραμυθιών στα παιδιά

  • Βελτιώνουν την ανάπτυξη του λεξιλόγιού τους

Τα παραμύθια βοηθούν το παιδί να αναπτύξει το λεξιλόγιό του γρηγορότερα, αναπτύσσει τη φαντασία του και βελτιώνει σημαντικά την ανάπτυξη του. Όσο περισσότερες ιστορίες ακούνε, τόσο πιο πλούσιο είναι το λεξιλόγιό τους και τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά τους να εκφράζουν τις σκέψεις τους μεγαλώνοντας.

  • Ενθαρρύνουν την επίλυση προβλημάτων

Τα παραμύθια συχνά έχουν έναν βασικό χαρακτήρα που παίρνει ένα σημαντικό μάθημα ή που ξεπερνά τις προκλήσεις, κάτι που βοηθά το παιδί να συσχετίσει αυτές τις ιστορίες με τα παθήματα και τα μαθήματα των πρωταγωνιστών με τη δική του ζωή. Η τακτική ανάγνωση αυτών των ιστοριών μαθαίνει στο παιδί πώς μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις της ζωής.

  • Χτίζουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα του παιδιού

Τα παραμύθια και οι ιστορίες βοηθούν στην ανάπτυξη συναισθηματικής ανθεκτικότητας του παιδιού. Επίσης διδάσκουν πως υπάρχει ακόμη και κάτι καλό στα άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβούν, επιτρέποντάς τους να προετοιμαστούν για αυτό που επιφυλάσσει η ζωή.

Παραμύθια για μωρά

Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις παραμυθιών που μπορείτε να διαβάσετε ξανά και ξανά στα μωρά σας.

  1. Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
  2. Η Χρυσομαλλούσα και τα τρία αρκουδάκια
  3. Χάνσελ και Γκρέτελ
  4. Η μικρή κοκκινοσκουφίτσα
  5. Οι 12 πριγκίπισσες που χόρευαν
  6. Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι
  7. Ο ψεύτης βοσκός
  8. Η Τοσοδούλα
  9. Ο Κοντορεβιθούλης
  10. Τα τρία γουρουνάκια
  11. Πίτερ Πάν
  12. Ο Παπουτσωμένος γάτος
  13. Η ωραία κοιμωμένη
  14. Η Γοργόνα
  15. Η Σταχτοπούτα
  16. Το Ασχημόπαπο
  17. Αισώπου Μύθοι

Είναι τα παραμύθια τρομακτικά για τα παιδιά;

Μερικές φορές, ναι.

Πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας πριν αρχίσετε να διαβάζετε μια ιστορία χρησιμοποιήστε την κρίση σας ως γονιός. Αφήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν επίσης την κρίση τους - θα μπορούν να σας πουν ή δείξουν με κάποιο τρόπο εάν βρίσκουν την ιστορία «τρομακτική» ή όχι.

Επιπλέον μπορείτε να αλλάξετε ένα παραμύθι και να το φέρετε στα μέτρα σας, παραποιώντας τη λίγο αν χρειάζεται ώστε να μην δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στο μικρό σας. Αν δεν τα πάτε καλά με την αλλαγή; Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο ιστορίες έχουν τροποποιηθεί και είναι ιδανικές για τα μωρά σας.

Τέλος, πρέπει να λάβετε υπόψη την ώρα που θα διαλέξετε να διαβάσετε τα παραμύθια στα μωρά σας. Ίσως κάποια παραμύθια να μην κατάλληλα για να τα κοιμίσετε, οπότε διαβάστε τα το μεσημέρι ή την ώρα του φαγητού.

Τι λέει η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής για τα παραμύθια και τα μωρά

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία το 2014 ανέφερε ότι όλες οι παιδιατρικές πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας πρέπει να περιλάβουν στις υποχρεώσεις τους την προώθηση της ανάγνωσης, αρχίζοντας από τη γέννηση.

Με λίγα λόγια τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να ακούνε ιστορίες και παραμύθια από τους γονείς τους. Οι γονείς μέσα από ένα παραμύθι που θα διαλέξουν να διαβάσουν στο μωρό τους, εισάγουν το βρέφος στους στη χαρά της ανάγνωσης και φυσικά στη χαρά του να βλέπει χαρούμενες και πολύχρωμες εικόνες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved