Ο παιδαγωγικός ρόλος του παραμυθιού - Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε στο παιδί παραμύθια

Με την ευκαιρία της πιο άμορφης γιορτής του χρόνου, θα ήθελα σήμερα να μιλήσω για το παραμύθι και τη σημασία του στο παιδί.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Ο παιδαγωγικός ρόλος του παραμυθιού - Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε στο παιδί παραμύθια

Ενώ πολλοί γονείς και άλλα οικογενειακά μέλη δίνουν σημασία σε ρούχα και παιχνίδια, αξίζει να αναφέρουμε και το παραμύθι, το βιβλίο του παιδιού.

Το παραμύθι μέσα από τη μυθοπλασία και τους ήρωες του διδάσκει στο παιδί τους κανόνες, τα ήθη, τα έθιμα και πολλές ανθρώπινες αξίες. Οι ήρωες μάχονται, παλεύουν με τέρατα, χάνουν, κάνουν φίλους, κερδίζουν μάχες, δίνουν συμβουλές, ακολουθούν και ηγούνται.

Το παραμύθι αναλόγως την υπόθεση και με όπλο τη φαντασία, διδάσκει στο παιδί μας πώς να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις, πώς να χειριστεί τα συναισθήματά του, πώς να δέχεται τη διαφορετικότητα των άλλων και να δίνει αξία σε όσα αξίζουν πραγματικά.

Είναι πολύ σημαντικό επομένως να αγοράζουμε παραμύθια και να διαβάζουμε μαζί με το παιδί μας. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να προσεγγίσουμε θέματα που δεν γνωρίζουμε ή δεν νιώθουμε άνετα, να συζητήσουμε μόνοι μας και διαβάζοντας μαθαίνουμε κι εμείς μαζί με το παιδί.

Κάντε διασκεδαστική την ανάγνωση του παραμυθιού αλλάζοντας τη φωνή σας και κάνοντας ήχους αναλόγως την υπόθεση. Επιλέξτε παραμύθια που προάγουν τη φιλία, την ειρήνη και δείχνουν την θετική πλευρά των πραμάτων.

Είναι πολύτιμο εργαλείο του γονέα και σημαντικός δάσκαλος για το παιδί.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved