Το αντανακλαστικό του δραγμού: Γιατί είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού

Τι είναι το αντανακλαστικό του δραγμού και πώς ωφελεί το μωρό;

Το αντανακλαστικό του δραγμού: Γιατί είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού
Bigstock

Τα μωρά γεννιούνται κάνοντας διάφορες αντανακλαστικές κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές είναι τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά, δηλαδή οι ακούσιες κινήσεις του βρέφους ως απάντηση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που δέχεται.

Το αντανακλαστικό της σύλληψης ή του του δραγμού

Ένα από τα νεογνικά αντανακλαστικά είναι και το αντανακλαστικό της σύλληψης ή του δραγμού. Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό παρατηρείται εάν βάλετε το δάχτυλό σας στην παλάμη του μωρού. Το βρέφος κλείνει το χέρι του και σφίγγει το δάχτυλο με τόση δύναμη που μπορεί να σηκώσει και το ίδιο του το βάρος.

Το αντανακλαστικό του δραγμού αναπτύσσεται ήδη στο περιβάλλον της μήτρας περίπου στην 16η εβδομάδα κύησης και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών. Εάν το μωρό εξακολουθεί να εμφανίζει αυτές τις αντανακλαστικές κινήσεις ακόμα και μετά την ηλικία των έξι με επτά μηνών, ίσως αποτελεί ένδειξη αναπτυξιακής καθυστέρησης ή κάποιου προβλήματος του νευρικού συστήματος.

https://www.instagram.com/p/CheRaKOMhOd

Γιατί είναι σημαντικό το αντανακλαστικό του δραγμού στην ανάπτυξη του παιδιού

Εκτός από το ότι βοηθά το νεογέννητο μωρό να έχει δερματική επαφή με τους γονείς, το αντανακλαστικό του δραγμού είναι επίσης μια από τις σημαντικές παραμέτρους για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Πώς αλλάζει το αντανακλαστικό του δραγμού όσο το μωρό μεγαλώνει

Μωρό 0-2 μηνών

Στην αρχή το μωρό κάνει αυτήν την αντανακλαστική κίνηση κάθε φορά που βάζετε το δάχτυλό σας στην παλάμη του μωρού. Μετά τις πρώτες 8 εβδομάδες, το μωρό θα αρχίσει να ανοιγοκλείνει τις γροθιές του και πιθανά να αρχίσει τις προσπάθειες να πιάνει πράγματα με τα χέρια του.

Μωρό 3 μηνών

Στην ηλικία των τριών μηνών, το μωρό εξακολουθεί να προσπαθεί να πιάσει αντικείμενα και παιχνίδια με τα χέρια του. Ακόμα και αν ακόμα δεν είναι σε θέση να το κάνει, εξασκεί τον συντονισμό χεριού και ματιού και προσπαθεί να πιάσει αντικείμενα τα οποία βρίσκονται σε τέτοια απόσταση ώστε να μπορεί να τα φτάσει.

Μωρό 4-8 μηνών

Στην ηλικία αυτή το μωρό έχει εξοικειωθεί με το να πιάνει και να κρατάει αντικείμενα μεγαλύτερου μεγέθους. Επίσης, από τον 6ο περίπου μήνα βγαίνουν και τα πρώτα του δόντια και είναι πιθανό να ξεκινήσει να βάζει διάφορα αντικείμενα στο στόμα του. Το μωρό μεταφέρει και διάφορα αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο, παράλληλα ξεκινάει τις στερεές τροφές, ωστόσο ακόμα δυσκολεύεται να φάει μόνο του.

Μωρό 9-12 μηνών

Στην ηλικία αυτή το μωρό μπορεί να σηκώσει αντικείμενα χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια. Επίσης, βελτιώνεται ακόμα περισσότερο ο συντονισμός χεριών και ματιών. Το μωρό είναι σε θέση να φάει μόνο του, ωστόσο, πολύ πιθανό να προτιμά να φάει το φαγητό του με τα χέρια.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved