Γιατί το μωρό μασάει τη γλώσσα του και τι να κάνετε

Η πείνα, τα νεογνικά αντανακλαστικά και η οδοντοφυΐα είναι μερικοί από τους λόγους που ένα μωρό μασάει τη γλώσσα του.

Γιατί το μωρό μασάει τη γλώσσα του και τι να κάνετε
Bigstock

Τα μωρά κάνουν αρκετά πράγματα που μπορεί να φαίνονται περίεργα σε έναν ενήλικα. Ένα από αυτά είναι το μάσημα της γλώσσας.

Πολλά μωρά μασάνε τη γλώσσα τους και συνήθως το κάνουν από περιέργεια για να ανακαλύψουν το συγκεκριμένο μέρος του σώματός τους. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος λόγος.

Γιατί το μωρό μασάει τη γλώσσα του;

Πείνα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ένα μωρό εκφράζει την πείνα του. Ένας από αυτούς είναι το κλάμα. Ένας άλλος είναι μασώντας τη γλώσσα τους, κάτι που παρατηρείται συνήθως στα μωρά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία έχουν εντάξει τις στερεές τροφές στη διατροφή τους και έχουν εξοικειωθεί με την κίνηση του μασήματος.

Νεογνικά αντανακλαστικά

Τα μωρά γεννιούνται με τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά τα οποία λειτουργούν βοηθητικά για την προστασία και την σίτισή τους. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν και τη γλώσσα όπως είναι το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος. Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό παρατηρείται όταν τοποθετείτε μία θηλή ή μπιμπερό στο στόμα του μωρού και εκείνο αρχίζει να πιπιλίζει.

Οδοντοφυΐα

Η έκφυση της οδοντοφυΐας ξεκινά όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία περίπου τριών μηνών και συνοδεύεται από πόνο και ενόχληση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα μωρά ανακουφίζονται από τον πόνο στα ούλα. Ένας από αυτούς είναι και μασώντας διάφορα αντικείμενα, αλλά και τη γλώσσα τους.

Στην περίπτωση αυτή θα παρατηρήσετε και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό βγάζει δόντια όπως είναι τα πρησμένα ούλα και η έντονη σιελόρροια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ξεκινήστε τις στερεές τροφές. Εάν το μωρό είναι περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, ίσως ήρθε η ώρα να εντάξετε στη διατροφή του τις στερεές τροφές. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο εάν έχετε τυχόν αμφιβολίες ή απορίες.

Αναζητήστε τις ενδείξεις πείνας. Εάν το μωρό πεινάει, εκτός από το μάσημα πείνας θα παρατηρήσετε ότι ίσως ανοίγει το στόμα του, βγάζει τη γλώσσα έξω ή πιπιλίζει τα χείλια του.

Δώστε στο μωρό παιχνίδια οδοντοφυΐας. Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό μασάει τη γλώσσα του επειδή βγάζει δόντια, δοκιμάστε να του δώσετε παιχνίδια οδοντοφυΐας που θα τα ανακουφίσουν.

*Με πληροφορίες από momjuncion.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved