Τα σημαντικά οφέλη της μουσικής για τα μωρά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής αναλύουμε τα οφέλη της μουσικής για την ανάπτυξη των παιδιών ήδη από τη βρεφική τους ηλικία.

Τα σημαντικά οφέλη της μουσικής για τα μωρά

Ο Πλάτωνας είχε πει: «Μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα». Τα οφέλη της μουσικής είναι στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα για τους ενήλικες αλλά και τα μικρά παιδιά.

21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού, Jack Lang, και υπό την αιγίδα του Δήμου Παρισιού. Το 1985 η γιορτή της Μουσικής εξαπλώθηκε και πέρα από τα γαλλικά σύνορα και η πρώτη πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας, ήταν η Αθήνα με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής θεωρείται ένα ευρωπαϊκό γεγονός και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου σε συνολικά 22 ευρωπαϊκές χώρες.

ofeli tis mousikis gia ta paidia 2

Τα οφέλη της μουσικής στην βρεφική ηλικία

Τα μωρά εξοικειώνονται με την μουσική από την βρεφική τους ακόμα ηλικία, πρώτα με τα νανουρίσματα και έπειτα με τραγούδια πιο ρυθμικά, όπως είναι τα περισσότερα παιδικά τραγούδια. Ό,τι μουσική και αν βάλετε στο μωρό σας, τα οφέλη που θα αποκομίσει είναι πολλά:

Προσφέρει χαλάρωση

Η ήρεμη μουσική προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα νανουρίσματα περιλαμβάνονται στη ρουτίνα ύπνου του μωρού.

Βοηθάει το μωρό να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες

Τα ρυθμικά τραγούδια βοηθούν τα μωρά να εξοικειωθούν και να καταλάβουν τον ρυθμό. Τα βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας μάλιστα κουνιούνται ακολουθώντας τον ρυθμό της μουσικής, κουνάνε χέρια, πόδια και έτσι εξασκούν τις κινητικές τους δεξιότητες διασκεδάζοντας.

Συμβάλλει στην έκφραση των συναισθημάτων

Ακούγοντας ένα τραγούδι, ακόμα και εάν δεν καταλαβαίνει τους στίχους, το μωρό θα εκφράσει τα συναισθήματά του και αυτό γιατί η μουσική είναι ένα ερέθισμα το οποίο ενεργοποιεί μία αντίδραση, ακόμα και συναισθηματική.

ofeli tis mousikis gia ta paidia 3

Ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο με τον γονέα

Το άκουσμα μουσικής μαζί με το μωρό ή ακόμα και όταν τους τραγουδάτε είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε το μεταξύ σας δέσιμο και να αναπτύξετε μία στοργική σχέση με το παιδί. Επιπλέον, σε μελέτη που έγινε το 2013 από το Journal Pediatrics, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η ζωντανή μουσική και τα νανουρίσματα συνέβαλαν στη βελτίωση των ζωτικών ενδείξεων του μωρού ενώ παράλληλα ενισχύουν το δέσιμο μεταξύ γονέων και παιδιών. Επιπλέον, η μουσική και τα νανουρίσματα συμβάλλουν και στην καταπολέμηση του στρες που νιώθουν οι γονείς.

Βοηθάει το παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες

Τα τραγούδια με στίχους βοηθούν τα παιδιά αρχικά να μιλήσουν κι έπειτα να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Επίσης, έρευνες σχετικά με την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών δείχνουν ότι η ενασχόληση με τη μουσική ενισχύσει σημαντικά τη μνήμη.

Διεγείρει τον εγκέφαλο

Η μουσική μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες καθώς έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved